Szaszłyki z łososia i ananasa
Lubicie szaszłyki ? Bo ja uwielbiam. Ostatnio bawię się w wędzenie, przygotowałam wędzone szaszłyki z łososiem i ananasem. Muszę przyznać są to najlepsze jakie do tej pory jadłam szaszłyki rybne. Moje zostały przygotowanie w wędzarni elektrycznej. Jak ktoś nie ma wędzarni, myślę ze domowym sposobem może przygotować w domu np uwędzić w garnku lub w beczce.
Składniki
- 2 filety z łososia
- 1 świeży ananas
- 1 litr wody
- 3 dag soli
- 2-3 liście laurowe
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1łyżeczka cukru brązowego
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3-4 ziarenka pieprzu czarnego
Wykonanie
Do miski wlewamy ½ litra zimnej wody dodajemy sól mieszamy do rozpuszczenia. Do garnka wlewamy pozostałą wodę dodajemy przyprawy ziele angielskie, cukier brązowy,sos sojowy pieprz czarny i liście laurowe gotujemy przez chwilę. Przestudzony wywar z przyprawami dodajmy do wody z solą. Filety z łososia kroimy na kawałki 3cmx3cm Do tak przygotowanej solanki wkładamy kawałki ryby wstawiamy do lodówki na 6h. Wyjmujemy rybę osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Ananasa obieramy kroimy w kostkę. Na patyczki nadziewamy na przemian łososia i ananasa. Osuszamy wentylatorem przez około 2 godziny. Do wędzarni wkładamy szaszłyki rybne ustawiamy temperaturę na około 40 stopni bez dymu na około 30 minut. Następie włączamy generator dymu wędzimy w 40 stopniach około 4 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz