Kiełbasa szynkowa drobiowa
Kiełbasa szynkowa drobiowa
Wędlina ze sklepu mówię stanowcze nie. To nic trudno, sami możemy zrobić w domu pyszną zdrową dietetyczną kiełbasę szynkową z drobiu. Smak wygląd powala.
Składniki
- · 1kg udźca z indyka
- · 50 dkg golonki
- · 1kg karkówki
Przyprawy
·
Około150ml ml zimnej wody
Wykonanie
Przygotowanie
Do miski wrzucić wszystkie przyprawy wymieszać.
Przygotowanie
przed wędzeniem.
Wyjmujemy
mięso z lodówki. Mieszamy mięso klasy I wyrabiamy do czasu, aż będzie się
kleić, dodajemy mięso z golonki, karkówki około 150ml wody. Wszystko dokładne
mieszamy aż masa będzie jednolita i kleista, przekładamy do nadziewarki napełniamy ściśle osłonki formując batony. Końce zawiązujemy sznurkiem.
Osadzanie:
Kiełbasę wieszamy w chłodnym miejscu na 12 godzin.
Wędzenie
Kiełbasę wstawiamy do wędzarni ustawiamy temperaturę
50-55 stopni wędzimy około 3,5-4
godziny.
Parzenie
Do garnka wlewamy wodę dodajemy liście laurowe, ziele
angielskie, pieprz czarny. Gotujemy do osiągnięcia temperatury wody około 75
stopni, wkładamy batony. Parzymy do osiągnięcia w środku 70-72 stopni.
Podsuszanie
Podsuszamy kiełbasę przed dwa kolejne dni. W pierwszym
dnu ustawić temp na 40stopni bez dymu przez 2 godziny pozostawiam w wędzarni. W
drugim dniu ponownie suszymy 2 godziny w temperaturze 40 stopni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz