Domowa kiełbasa biała surowa podana na dwa sposoby.
Jak co roku Wielkanoc zbliża się wraz z wiosną i czas pomyśleć o przygotowaniach
świątecznych. W głowie rodzi się plan co w tym roku wystąpi na stole, jaki przebój podbije serca domowników i gości.
W tym roku wyjątkowa Wielkanoc,przygotowuję potrawy dla rodziny i dla znajomej.Trochę się stresuje, czy wszystko będzie smakowało. Z perspektywy czasu mogę napisać, tak jak zaplanowałam wszystko się udało. Sekretem udanych potraw jest wszystko robię sama,produkty zawsze są najlepszej jakości.
Tradycyjnie na Wielkanoc zawsze musi być: chleb na zakwasie,domowy zakwas na żur, kiełbasa biała surowa, wędzonki,żurek i pyszne ciasta. Możemy przygotować białą kiełbasę parzoną,nie chciałam tracić smaku zdecydowałam się zrobić białą kiełbasę surową.Podczas obróbki termicznej wydobywa się cudowny smak.Przygotowałam dwie propozycje podania kiełbasy białej surowej.Tak w tajemnicy nie potrafię wybrać która jest lepsza, obie są wyśmienite godne polecenia
Składniki
Kiełbasa biała surowa
świątecznych. W głowie rodzi się plan co w tym roku wystąpi na stole, jaki przebój podbije serca domowników i gości.
W tym roku wyjątkowa Wielkanoc,przygotowuję potrawy dla rodziny i dla znajomej.Trochę się stresuje, czy wszystko będzie smakowało. Z perspektywy czasu mogę napisać, tak jak zaplanowałam wszystko się udało. Sekretem udanych potraw jest wszystko robię sama,produkty zawsze są najlepszej jakości.
Składniki
Kiełbasa biała surowa
- · 2kg mięsa z szynki klasa I
- · 2kg karkówki klasa II
- · 1kg tłuszczyków wieprzowych.
Przyprawy
- · 18g- 22g soli.
- · 2g pieprzu czarnego/1kg mięsa
- · 1 główka czosnku
- · woda
- Dodatkowo
- · Jelita wieprzowe.
Wykonanie
4 Składniki
d Przyprawy
Dodatkowo
Biała kiełbasa surowa zapiekana w udźcu z indyka
Przygotowanie rolady
5. Na płat z udźca z indyka rozkładamy liście szpinaku, na środek kładziemy kiełbaski.
6.Roladę zwijamy i sznurujemy.
7. Na rozgrzanej patelni na smalcu obsmażamy roladę z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przelewamy tłuszcz ze smażenia, wlewamy ½ szkl wina
8. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika 150 stopni pieczenie góra/ dół około 1 godzinę
1.Mięso z szynki klasy pierwszej rozdrabniamy na szarpaku, karkówkę na sitku 6mm zaś tłuszczyki wieprzowe na sitku 3mm.
2 Mięso przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i około 200ml letniej wody. 3.Mieszamy do uzyskana kleistości.
4.Masę mięsną przekładamy do nadziewarki, następnie napełniamy jelita odkręcając odcinki o długości 10-15 cm
4 Składniki
- 4 szt kiełbasy białej surowej
- 2 udźce z indyka
- garść szpinaku
d Przyprawy
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki musztardy
- sok z cytryny
- świeży tymianek
- świeży rozmaryn
- sól, pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl białego wina wytrawnego
Dodatkowo
- kilka młodych ziemniaków
- świeże oregano
- świeży tymianek
- s sól do smaku
- olej.
Biała kiełbasa surowa zapiekana w udźcu z indyka
10. Udziec z indyka rozklepujemy na płaski płat mięsa.
11. Nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Przygotowanie rolady
5. Na płat z udźca z indyka rozkładamy liście szpinaku, na środek kładziemy kiełbaski.
6.Roladę zwijamy i sznurujemy.
7. Na rozgrzanej patelni na smalcu obsmażamy roladę z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przelewamy tłuszcz ze smażenia, wlewamy ½ szkl wina
8. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika 150 stopni pieczenie góra/ dół około 1 godzinę
9. Zdejmujemy folię aluminiową, podnosimy temperaturę do 180 stopni włączamy termoobieg, pieczemy do zarumienia.
10, ziemniaki młode dokładnie umyć, pokroić na ósemki i plastry.
11. Przełożyć do naczynia wysmarowanego olejem,posypać ziołami doprawić solą.
12 Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni do zarumienia.
13. Zarumienione ziemniaki przekładamy do naczynia z roladą i piec jeszcze przez kilka minut.
Składniki
- 5 szt kiełbasy białej surowej
- 5 szt cebuli czerwonej
- 5 plastrów boczku wędzonego/
Przyprawy
- 2 ząbki czosnku
- pieprz czarny do smaku
- sól do smaku
- 1 łyżeczka miodu
- kilka gałązek świeżego tymianku
- olej rzepakowy
- 125 ml czerwonego wytrawnego wina.
14 Cebulę czerwoną obrać pokroić w piórka
15. Kiełbasę białą surową owinąć plastrem boczku
16. Do naczynia do zapiekania wkładamy cebulę, wlewamy olej, wino dodajemy tymianek, mód, przeciśniety przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy
17. Na wierzchu cebuli układamy kiełbaski, przykrywamy folią aluminiową.
18. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na około 45 minut.
19. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię, pieczemy do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz