Domowa kiełbasa biała surowa podana na dwa sposoby.
Jak co roku Wielkanoc zbliża się wraz z wiosną i czas pomyśleć o przygotowaniach
świątecznych. W głowie rodzi się plan co w tym roku wystąpi na stole, jaki przebój podbije serca domowników i gości.
W tym roku wyjątkowa Wielkanoc,przygotowuję potrawy dla rodziny i dla znajomej.Trochę się stresuje, czy wszystko będzie smakowało. Z perspektywy czasu mogę napisać, tak jak zaplanowałam wszystko się udało. Sekretem udanych potraw jest wszystko robię sama,produkty zawsze są najlepszej jakości.
Tradycyjnie na Wielkanoc zawsze musi być: chleb na zakwasie,domowy zakwas na żur, kiełbasa biała surowa, wędzonki,żurek i pyszne ciasta. Możemy przygotować białą kiełbasę parzoną,nie chciałam tracić smaku zdecydowałam się zrobić białą kiełbasę surową.Podczas obróbki termicznej wydobywa się cudowny smak.Przygotowałam dwie propozycje podania kiełbasy białej surowej.Tak w tajemnicy nie potrafię wybrać która jest lepsza, obie są wyśmienite godne polecenia
Składniki
Kiełbasa biała surowa
świątecznych. W głowie rodzi się plan co w tym roku wystąpi na stole, jaki przebój podbije serca domowników i gości.
W tym roku wyjątkowa Wielkanoc,przygotowuję potrawy dla rodziny i dla znajomej.Trochę się stresuje, czy wszystko będzie smakowało. Z perspektywy czasu mogę napisać, tak jak zaplanowałam wszystko się udało. Sekretem udanych potraw jest wszystko robię sama,produkty zawsze są najlepszej jakości.
Składniki
Kiełbasa biała surowa
- · 2kg mięsa z szynki klasa I
- · 2kg karkówki klasa II
- · 1kg tłuszczyków wieprzowych.
Przyprawy
- · 18g- 22g soli.
- · 2g pieprzu czarnego/1kg mięsa
- · 1 główka czosnku
- · woda
- Dodatkowo
- · Jelita wieprzowe.
Wykonanie
4 Składniki
d Przyprawy
Dodatkowo
Biała kiełbasa surowa zapiekana w udźcu z indyka
Przygotowanie rolady
5. Na płat z udźca z indyka rozkładamy liście szpinaku, na środek kładziemy kiełbaski.
6.Roladę zwijamy i sznurujemy.
7. Na rozgrzanej patelni na smalcu obsmażamy roladę z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przelewamy tłuszcz ze smażenia, wlewamy ½ szkl wina
8. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika 150 stopni pieczenie góra/ dół około 1 godzinę
1.Mięso z szynki klasy pierwszej rozdrabniamy na szarpaku, karkówkę na sitku 6mm zaś tłuszczyki wieprzowe na sitku 3mm.
2 Mięso przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i około 200ml letniej wody. 3.Mieszamy do uzyskana kleistości.
4.Masę mięsną przekładamy do nadziewarki, następnie napełniamy jelita odkręcając odcinki o długości 10-15 cm
4 Składniki
- 4 szt kiełbasy białej surowej
- 2 udźce z indyka
- garść szpinaku
d Przyprawy
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki musztardy
- sok z cytryny
- świeży tymianek
- świeży rozmaryn
- sól, pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl białego wina wytrawnego
Dodatkowo
- kilka młodych ziemniaków
- świeże oregano
- świeży tymianek
- s sól do smaku
- olej.
Biała kiełbasa surowa zapiekana w udźcu z indyka
10. Udziec z indyka rozklepujemy na płaski płat mięsa.
11. Nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Przygotowanie rolady
5. Na płat z udźca z indyka rozkładamy liście szpinaku, na środek kładziemy kiełbaski.
6.Roladę zwijamy i sznurujemy.
7. Na rozgrzanej patelni na smalcu obsmażamy roladę z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przelewamy tłuszcz ze smażenia, wlewamy ½ szkl wina
8. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika 150 stopni pieczenie góra/ dół około 1 godzinę
9. Zdejmujemy folię aluminiową, podnosimy temperaturę do 180 stopni włączamy termoobieg, pieczemy do zarumienia.
10, ziemniaki młode dokładnie umyć, pokroić na ósemki i plastry.
11. Przełożyć do naczynia wysmarowanego olejem,posypać ziołami doprawić solą.
12 Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni do zarumienia.
13. Zarumienione ziemniaki przekładamy do naczynia z roladą i piec jeszcze przez kilka minut.
Składniki
- 5 szt kiełbasy białej surowej
- 5 szt cebuli czerwonej
- 5 plastrów boczku wędzonego/
Przyprawy
- 2 ząbki czosnku
- pieprz czarny do smaku
- sól do smaku
- 1 łyżeczka miodu
- kilka gałązek świeżego tymianku
- olej rzepakowy
- 125 ml czerwonego wytrawnego wina.
14 Cebulę czerwoną obrać pokroić w piórka
15. Kiełbasę białą surową owinąć plastrem boczku
16. Do naczynia do zapiekania wkładamy cebulę, wlewamy olej, wino dodajemy tymianek, mód, przeciśniety przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy
17. Na wierzchu cebuli układamy kiełbaski, przykrywamy folią aluminiową.
18. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na około 45 minut.
