Domowe tradycyjne pączki
W karnawale często robię pączki które przygotuję na Tłusty czwartek ponieważ jest to jeden z lepszych przepisów z jakich do tej pory korzystałam.
Najlepszy domowy pączek z pyszną konfiturą wiśniową. Wyszły bardzo smaczne, mięciutkie, pyszne rozpływają się w ustach :)
Składniki
Dodatkowo
Wykonanie
Ciasto drożdżowe
Mąkę przesiać do miski. We wgłębieniu zrobionym w mące przygotować rozczyn wkruszyć drożdże, dodać odrobinę cukru, wlać mleko wszystko dokładnie wymieszać z niewielką ilością mąki i pozostawić pod przykryciem na 20 minut do wyrośnięcia. Pozostały cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę. Do masy żółtkowej dodać rozpuszczone masło, sól i spirytus, następnie dodać całość do wyrośnięcia rozczynu i wyrobić z pozostała mąką. Ciasto należy dobrze wyrobić, lekko oprószy mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrobione ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 2 cm i wyciąć szklanką krążki. Na każdym krążku położyć łyżkę konfitury wiśniowej i ostrożnie skleić pączek, starannie formułując okrągły kształt. Gotowe pączki ostawić na 20-30 minut.
Smażenie
W głębokim garnku rozgrzać smalec do temperatury 175 stopni . Wkładać pączki do gorącego tłuszczu i smażyć pączki pod przykryciem przez 3 minuty. Odwrócić łyżką i smażyć bez przykrycia przez następnie 3 minuty. Osączone z tłuszczu pączki układać na ręcznikach papierowych.
Najlepszy domowy pączek z pyszną konfiturą wiśniową. Wyszły bardzo smaczne, mięciutkie, pyszne rozpływają się w ustach :)
Składniki
- 500g mąki
- 50g drożdży
- 150ml letniego mleka
- 80g cukru
- 200g żółtek kurzych
- 50g rozpuszczanego masła
- szczypta soli
- 20ml spirytusu
Dodatkowo
- konfitura wiśniowa
- 1,5 kg smalcu
Wykonanie
Ciasto drożdżowe
Mąkę przesiać do miski. We wgłębieniu zrobionym w mące przygotować rozczyn wkruszyć drożdże, dodać odrobinę cukru, wlać mleko wszystko dokładnie wymieszać z niewielką ilością mąki i pozostawić pod przykryciem na 20 minut do wyrośnięcia. Pozostały cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę. Do masy żółtkowej dodać rozpuszczone masło, sól i spirytus, następnie dodać całość do wyrośnięcia rozczynu i wyrobić z pozostała mąką. Ciasto należy dobrze wyrobić, lekko oprószy mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrobione ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 2 cm i wyciąć szklanką krążki. Na każdym krążku położyć łyżkę konfitury wiśniowej i ostrożnie skleić pączek, starannie formułując okrągły kształt. Gotowe pączki ostawić na 20-30 minut.
W głębokim garnku rozgrzać smalec do temperatury 175 stopni . Wkładać pączki do gorącego tłuszczu i smażyć pączki pod przykryciem przez 3 minuty. Odwrócić łyżką i smażyć bez przykrycia przez następnie 3 minuty. Osączone z tłuszczu pączki układać na ręcznikach papierowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz