Pizza z szynką parmeńską i rukolą.
Od dawna chodziła za mną pizza, nie było wyjścia kupiłam wszystkie składniki.
Na śniadanie przygotowałam, pizzę z rukolą i szynką parmeńską .
Nie jadłam lepszej, to jest numer jeden na mojej liście. Jedyną jej wadą jest szybkie znikanie. Kochani polecam Wam takie połączenie.
Składniki
- 250g mąki
- Około 150g ciepłej wody
- 30g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100g szynki parmeńskiej
- Około 50g sera mozzarella do pizzy można dać więcej J
- Rudola
- Pomidory koktajlowe
- sos pomidorowy do pizzy
- Oregano
Wykonanie
Drożdże rozpuścić w cukrze i w 50 ml ciepłej wody z dodatkiem 2 łyżek mąki. Mąkę przesiać do
miski zrobić dołek i wlać rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce na około 20minut.
Następnie dodać pozostałą wodę, sól i olej połączyć w jedną całość i wyrobić
przez około 10 minut. Przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na około 1
godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować
na cienki okrągły placek.. Ostawić do
wyrośnięcia na około 10minut. Wyrośnięte ciasto posmarować sosem pomidorowym,
posypać ziołami, położyć ser. Do piekarnika wstawić kamień do pieczenia pizzy, następnie nagrzać
do 220 stopni C. Pizzę przekładamy na
kamień i pieczemy około 12 minut. Zamiast na kamieniu możemy upiec pizzę na
blasze z piekarnika wysmarowaną olejem.
Na upieczoną
pizzę układamy szynkę parmeńską, rukolę, pomidory koktajlowe, całość skrapiamy oliwą
z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz