Tajniki czekolady Mark Tilling
Nakładem wydawnictwa Promise ukazała się książka "Tajniki czekolady" Mark Tilling
(..) Mistrz cukiernictwa Mark Tilling, dwukrotny laureat zawodów UK Chocolate Masters i zwycięzca pierwszej serii programu Bake Off: Creme de la Creme stacji BBC2, zdradza przepisy na swoje popisowe wyroby w tym nowoczesnym, inspirującym i starannie przygotowanym poradniku.
Opisuje proces powstawania czekolady od ziarna do tabliczki. Początkujący cukiernik znajdzie tu wszystko, czego potrzebuje – od wykazu podstawowego sprzętu kuchennego po sposoby temperowania czekolady. Dwadzieścia wypróbowanych przepisów, zilustrowanych krok po kroku zdjęciami, jest na tyle łatwych, że każdy z łatwością zrealizuje je w domu, tym samym dorównując repertuarem i kreatywnością zawodowym szefom kuchni. T o już czwarta książka Marka Tillinga, głównego wykładowcy w Squires Kitchen International School.
„Tajniki czekolady zasługują na poczesne miejsce w kuchni każdego miłośnika czekolady”
Claire Clark, odznaczona Orderem Imperium Brytyjskiego (...)
(..) Mistrz cukiernictwa Mark Tilling, dwukrotny laureat zawodów UK Chocolate Masters i zwycięzca pierwszej serii programu Bake Off: Creme de la Creme stacji BBC2, zdradza przepisy na swoje popisowe wyroby w tym nowoczesnym, inspirującym i starannie przygotowanym poradniku.
Opisuje proces powstawania czekolady od ziarna do tabliczki. Początkujący cukiernik znajdzie tu wszystko, czego potrzebuje – od wykazu podstawowego sprzętu kuchennego po sposoby temperowania czekolady. Dwadzieścia wypróbowanych przepisów, zilustrowanych krok po kroku zdjęciami, jest na tyle łatwych, że każdy z łatwością zrealizuje je w domu, tym samym dorównując repertuarem i kreatywnością zawodowym szefom kuchni. T o już czwarta książka Marka Tillinga, głównego wykładowcy w Squires Kitchen International School.
„Tajniki czekolady zasługują na poczesne miejsce w kuchni każdego miłośnika czekolady”
Claire Clark, odznaczona Orderem Imperium Brytyjskiego (...)
Spis treści
Autor na początku wprowadza nas w tajniki czekolady, jak powstaje czekolada. jaki warto mieć sprzęt i składniki, Poznamy tajniki temperowania czekolady
Autor na początku wprowadza nas w tajniki czekolady, jak powstaje czekolada. jaki warto mieć sprzęt i składniki, Poznamy tajniki temperowania czekolady
1. Na jeden kęs
Poznamy między innymi receptury na lody pistacjowo-czekoladowe, trufle, makaroniki, pączki z mlecznym nadzieniem, czekoladki a marakują, batoniki z nugatem, krówki.
Poznamy między innymi receptury na lody pistacjowo-czekoladowe, trufle, makaroniki, pączki z mlecznym nadzieniem, czekoladki a marakują, batoniki z nugatem, krówki.
2. W porcjach
Autor dzieli się z nami przepisami na ciasto opera z pistacjami, szklaneczki z czekoladowym musem z gruszki, panna cottę z biała czekoladą i brzoskwiniami, eklerki, półkole,
Autor dzieli się z nami przepisami na ciasto opera z pistacjami, szklaneczki z czekoladowym musem z gruszki, panna cottę z biała czekoladą i brzoskwiniami, eklerki, półkole,
3.Krojone
Pyszne torciki z musów z ciemną czekolada, wieniec z białą czekoladą, tarta z owocami jagodowymi, sernik.
Pyszne torciki z musów z ciemną czekolada, wieniec z białą czekoladą, tarta z owocami jagodowymi, sernik.
4. Na specjalne okazje.
Autor dzieli się recepturami tortów na specjalne okazje, które mogę być inspiracją.
W mojej biblioteczce jest wiele książek na temat czekolady, jej wykorzystania ale uważam, ze ta jest najlepsza napisana fajnym językiem, receptury bardzo dokładne, dodatkowo wiele etapów możemy zobaczyć na zdjęciu. Myślę, ze każdy będzie z niej zadowolony :)
Autor dzieli się recepturami tortów na specjalne okazje, które mogę być inspiracją.
W mojej biblioteczce jest wiele książek na temat czekolady, jej wykorzystania ale uważam, ze ta jest najlepsza napisana fajnym językiem, receptury bardzo dokładne, dodatkowo wiele etapów możemy zobaczyć na zdjęciu. Myślę, ze każdy będzie z niej zadowolony :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz