Kiełbasa kanapkowa ze słoika

Mamy jesień czas na zmianę menu, na blogu pojawi się coraz więcej przepisów na wykorzystanie mięsa, domowych wyrobów.

Kiełbasa kanapkowa ze słoika
Składniki
  • 1kg łopatki
  • ½ kg golonki
  • Około 50ml zimnej wody
  • 25g peklosoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżka żelatyny

Wykonanie
Do miski wrzucić wszystkie przyprawy wymieszać.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, następnie rozbić delikatnie tłuczkiem o mięsa.

Peklowanie
Przygotowanie mięso z łopatki wymieszać przyprawami W drugiej misce mięso z golonki wymieszać z przyprawami. Mięso wstawić do lodówki na 48 godzin
Po upływie określonego czasu wyjąć zapeklowane mięso z lodówki. Mięso z łopatki zmielić na siatce 8 mm i golonkę zmienić na siatce 4 mm.
Wszystkie rodzaje mięsa dokładnie wymieszać na kleistą masę dodać żelatynę. Tak wyrabiany farsz wkładamy do wyparzonych słoiczków ścisło, pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5-3 cm.

Na dno garnka wkładamy ściereczkę wlewamy wodę, układamy słoiki uważając by się nie stykały i nie dotykały ścianek garnka. Gotujemy na małym ogniu około 70 minut Możemy też wykonać sterylizację w szybkowarze, która trwa około 70 minut.



Brak komentarzy: