Kiełbasa kanapkowa ze słoika
Mamy jesień czas na zmianę menu, na blogu pojawi się coraz więcej przepisów na wykorzystanie mięsa, domowych wyrobów.
Kiełbasa kanapkowa ze słoika
Peklowanie
Przygotowanie mięso z łopatki wymieszać przyprawami W drugiej misce mięso z golonki wymieszać z przyprawami. Mięso wstawić do lodówki na 48 godzin
Po upływie określonego czasu wyjąć zapeklowane mięso z lodówki. Mięso z łopatki zmielić na siatce 8 mm i golonkę zmienić na siatce 4 mm.
Wszystkie rodzaje mięsa dokładnie wymieszać na kleistą masę dodać żelatynę. Tak wyrabiany farsz wkładamy do wyparzonych słoiczków ścisło, pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5-3 cm.
Na dno garnka wkładamy ściereczkę wlewamy wodę, układamy słoiki uważając by się nie stykały i nie dotykały ścianek garnka. Gotujemy na małym ogniu około 70 minut Możemy też wykonać sterylizację w szybkowarze, która trwa około 70 minut.
Składniki
- 1kg łopatki
- ½ kg golonki
- Około 50ml zimnej wody
- 25g peklosoli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżka żelatyny
Wykonanie
Do miski wrzucić
wszystkie przyprawy wymieszać.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, następnie rozbić delikatnie tłuczkiem o mięsa.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, następnie rozbić delikatnie tłuczkiem o mięsa.
Peklowanie
Przygotowanie mięso z łopatki wymieszać przyprawami W drugiej misce mięso z golonki wymieszać z przyprawami. Mięso wstawić do lodówki na 48 godzin
Po upływie określonego czasu wyjąć zapeklowane mięso z lodówki. Mięso z łopatki zmielić na siatce 8 mm i golonkę zmienić na siatce 4 mm.
Wszystkie rodzaje mięsa dokładnie wymieszać na kleistą masę dodać żelatynę. Tak wyrabiany farsz wkładamy do wyparzonych słoiczków ścisło, pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5-3 cm.
Na dno garnka wkładamy ściereczkę wlewamy wodę, układamy słoiki uważając by się nie stykały i nie dotykały ścianek garnka. Gotujemy na małym ogniu około 70 minut Możemy też wykonać sterylizację w szybkowarze, która trwa około 70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz