Świąteczny sernik na piernikowym biszkopcie
Hit tegorocznych świąt Bożego Narodzenia świąteczny sernik na piernikowym biszkopcie. smakuje obłędnie, pachnie wyśmienicie. Rozpływa się w ustach, jest przepyszny.
Składniki
- 2
jajka, temp. pokojowa
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (gotowej lub domowej)
- Masa serowa
- 1kg serka waniliowego
- 1 czekolada biała
- 3 łyżki żelatyny
- 100 ml mleka
wykonanie
Mąki, przyprawę do piernika przesiewamy do miseczki. Jajka z cukrem miksujemy ze sztywną masę. Za pomocą szpatułki lub dużej łyżki drewnianej delikatnie w kilku porcjach dodajemy przesiane składniki. Bardzo delikatnie mieszamy Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem. Przekładamy ciasto i pieczemy temp. 170 C przez około 15-20 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy
Masa serowa
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę zdejmujemy i odstawiamy, by lekko przestygła. Do miseczki lub szklanki wlewamy 100 ml mleka, dodajmy 3 łyżki żelatyny i mieszamy dokładnie do rozpuszczenia żelatyny, odstawiamy do wystudzenia. Do miski dajemy serek waniliowy, następnie dodajemy po łyżce białą czekoladę przestudzoną. Dodajemy partiami, cały czas mieszając mikserem. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce przez około 30-40 sekund. Po dokładnym rozpuszczeniu do miseczki dodajemy łyżkę masy serowej i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy małym strumieniem Dokładnie mieszamy. Masę serową wylewamy na biszkopt piernikowy. Sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki, przed podaniem robimy dekoracje świąteczne.
1 komentarz:
Piękny zimowy torcik ;)
Prześlij komentarz