Świąteczny sernik na piernikowym biszkopcie

 Hit tegorocznych świąt Bożego Narodzenia świąteczny sernik na piernikowym biszkopcie.  smakuje obłędnie, pachnie wyśmienicie. Rozpływa się w ustach, jest przepyszny.


 

Składniki

  •  2 jajka, temp. pokojowa
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (gotowej lub domowej)
  • Masa serowa
  • 1kg serka waniliowego
  • 1 czekolada biała
  • 3 łyżki żelatyny 
  • 100 ml mleka


wykonanie

Mąki, przyprawę do piernika przesiewamy do miseczki. Jajka z cukrem miksujemy ze sztywną masę. Za pomocą szpatułki lub dużej łyżki drewnianej delikatnie w kilku porcjach dodajemy przesiane składniki. Bardzo delikatnie mieszamy Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem. Przekładamy ciasto i pieczemy temp. 170 C przez około 15-20 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy


Masa serowa

W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę zdejmujemy i odstawiamy, by lekko przestygła. Do miseczki lub szklanki wlewamy 100 ml mleka, dodajmy 3 łyżki żelatyny i mieszamy dokładnie do rozpuszczenia żelatyny, odstawiamy do wystudzenia. Do miski dajemy serek waniliowy, następnie dodajemy po łyżce białą czekoladę  przestudzoną. Dodajemy partiami, cały czas mieszając mikserem. Żelatynę  rozpuszczamy w mikrofalówce przez około 30-40 sekund. Po dokładnym rozpuszczeniu do miseczki dodajemy łyżkę masy serowej i dokładnie mieszamy.  Następnie dodajemy małym strumieniem  Dokładnie  mieszamy. Masę serową wylewamy na biszkopt piernikowy. Sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki, przed podaniem robimy dekoracje świąteczne.


 

1 komentarz:

Jak się całować pisze...

Piękny zimowy torcik ;)