Domowa wiejska kiełbasa podpiekana
Kto jest czytelnikiem mojego bloga doskonale mnie zna, od dawna robię wyroby domowe.
Nie będę skromna, Domowa wiejska kiełbasa podpiekana wyszła rewelacyjna, pyszna, rozpływająca się w ustach. Od dziś jest to numer jeden przepis na kiełbasę.
Składniki
2 kg schabu
2 kg karkówki
2 kg szynki
2 kg łopatki
2 kg boczku
2 kg tłuszczyków
9g peklosoli/1kg mięsa
9g soli morskiej/1kg mięsa
1,9 g pieprzu/1kg mięsa
1g czosnku/1kg
męsa
3 łyżki cukru
Jelita wieprzowe
Około 500ml letniej wody
Wykonanie
Schab pokroić na kawałki, posegregować mięso chude bez tłuszczu i błon, włożyć do jednej miśki pozostałe do drugiej. Analogicznie dzielimy mięso z karkówki, szynki i łopatki. Mięso ze schabu rozdrobić na sitku szarpak, zaś mięso z karkówki i szynki pozbawione błon i tłuszczu rozdrobnić na sitku nr 16. Mięso z łopatki pozbawione tłuszczu na sitku nr14. Mięso z boczku na sitku nr 12. Pozostałe mięso ze schabu, karkówki, szynki i łopatki z tłuszczykami i błonami rozdrobnić na sitku 10. Tłuszczyki na sitku nr 8. Wszystkie rodzaje mięsa przełożyć do miski następnie dokładnie wyrobić. Do miski wsypać odpowiednią ilość przypraw do kiełbasy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek ( można dodać więcej wg uznania),wymieszać następnie dodać wodę i ponownie dokładnie wymieszać. Przyprawy dodać do mięsa i dokładnie wyrobić farsz do uzyskania odpowiedniej kleistości. Mięso powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowanym farszem napełniamy jelita wieprzowe za pomocą nadziewarki lub maszynki do mięsa ze specjalną końcówką. Napełnione jelita farszem obwieszczamy w celu ocieknięcia na noc w chłodnym miejscu
.Wędzenie
Kiełbasę wieszamy w wędzarni tak by się nie stykała.
Ustawiamy temperaturę 40 stopni bez dymu w wędzarni ogrzewamy kiełbasę około 1 godziny do czasu, kiedy osłonki będą suche.
Kiełbasę wędzimy w temperaturze 55 stopni z dymem około 3,5-4 godziny do uzyskania brązowego koloru. Kiełbasę zostawiamy w wędzarni. Na drugi dzień wędzimy w temperaturze 55 stopni z dymem wędzimy 1,5godziny rano i wieczorem. Na trzeci dzień wędzimy w temperaturze 65 stopni bez dymu około 1,5 godziny rano i wieczorem. Musimy sami ocenić, czy już jest dobra w smaku, czy wymaga dodatkowego pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz