Ryba po grecku

Jeden z moich ulubionych przepisów na tradycyjną rybę po grecku.  Danie możemy przygotować wcześniej, podawać na ciepło i zimno.


Ryba po grecku

Składniki

  • 450g dorsza lub miruny 
  • 3 marchewki
  • ½ korzenia z selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • ¼ pora
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • 50ml soku ze świeżej pomarańczy
  • 2 cm tartego imbiru
  • Szczypta mielonego kardamonu
  • Sok z cytryny
  • Rodzynki
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • Mąka pełnoziarnista
  • Jajko

Wykonanie

Rybę rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie rybę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na tarce o dużych oczkach ścieramy obrane warzywa seler, pietruszkę i marchewkę. Por kroimy w krążki i zaparzamy, będzie bardziej delikatny. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę, następnie dodajemy warzywa, rodzynki, wlewamy sok z pomarańczy, koncentrat pomidorowy. Kolejno dodajemy przyprawy ziele angielskie, liście laurowe, kardamon, imbir doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywa smażymy około 20minut Rybę obtaczamy w mące, jajku i bułce smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony około 3-4 minuty, na złoty kolor. Na półmisku w kształcie ryby układamy smażone warzywa, rybę, warzywa i por.


Brak komentarzy: