Ryba po grecku
Jeden z moich ulubionych przepisów na tradycyjną rybę po grecku. Danie możemy przygotować wcześniej, podawać na ciepło i zimno.
Ryba po grecku
Składniki
- 450g dorsza lub miruny
- 3 marchewki
- ½ korzenia z selera
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- ¼ pora
- 200g koncentratu pomidorowego
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- 50ml soku ze świeżej pomarańczy
- 2 cm tartego imbiru
- Szczypta mielonego kardamonu
- Sok z cytryny
- Rodzynki
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno
- Mąka pełnoziarnista
- Jajko
Wykonanie
Rybę rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie rybę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na tarce o dużych oczkach ścieramy obrane warzywa seler, pietruszkę i marchewkę. Por kroimy w krążki i zaparzamy, będzie bardziej delikatny. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę, następnie dodajemy warzywa, rodzynki, wlewamy sok z pomarańczy, koncentrat pomidorowy. Kolejno dodajemy przyprawy ziele angielskie, liście laurowe, kardamon, imbir doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywa smażymy około 20minut Rybę obtaczamy w mące, jajku i bułce smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony około 3-4 minuty, na złoty kolor. Na półmisku w kształcie ryby układamy smażone warzywa, rybę, warzywa i por.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz