Zapiekanka gołąbkowa z piekarnika

Zapiekanka gołąbkowa z piekarnika


Składniki

  • ·        1 kapusta biała
  • ·        1 kg mięsa z łopatki
  • ·        100g kaszy jęczmiennej
  • ·        2 jajka
  • ·        Bułka tarta
  • ·        1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • ·        Sól, pieprz do smaku
  • ·        Sos
  • ·        1 puszka pomidorów
  • ·        300ml bulionu
  • ·        3 cebule
  • ·        3 ząbki czosnku
  • ·        1 pęczek koperku
  • ·        Sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Kapustę włóż do garnka z wodą, następnie obgotuj około 30minut al. dente. Wyjmij kapustę z wody, pozostaw do ostudzenia.  Mięso zmiel w maszynce do mięsa. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Do mięsa mielonego, dodaj kaszę, bułkę, jajka, czosnek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Wytnij z liści kapusty głąb.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Koperek posieka drobno. Na rozgrzaną patelnię na oleju wrzuć cebulę, dodaj czosnek, następnie dodaj pomidory z puszki, bulion, koperek dopraw do smaku solą i pieprze.


Naczynie do zapiekania wyłóż kapustkę zakrywając całe dno naczynia, następnie farsz mięsny, przykryj kapustą,  mięso, kapusta. Całość zalej sosem pomidorowym. Naczynie przykryj folią aluminiową., wstaw do nagrzanego piekarnika 180 na około godzinę. Po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj około 30 minut.   

Brak komentarzy: