Naleśnik wiejski


Składniki:
  • mąka pszenna 350 gramów
  • cukier 80 gramów
  • sól 1 szczypta
  • jajka 6 sztuk
  • mleko 0.25 litra
  • woda mineralna gazowana 0.25 litra
  • masło do smażenia 80 gramów
  • Jajko 1 sztuka
  • kiełbasa wiejska 8 plastrów
  • pomidor 3 plastry
  • ogórek świeży kawałek około 8cm 6 plastrów
  • papryka czerwona 0.25 sztuki
  • bazylia (najlepiej świeża) 1 sztuka
  • ser Mozarella wiórki 5 gramów
  • szczypiorek cienki 2 łyżki
  • cebula czerwona pokrojona w piórka 1 sztuka
Wykonanie:
wymieszać mąkę, cukier i sól dodać jajka następnie stałe mieszając, wlewać mleko, wodę i olej. Kiedy ciasto będzie gładkie odstawiać je na 1 godzinę do spęcznienia patelnie posmarować olejem i wlać na nią porcje ciasta wykonując przy tym okrężne ruchy patelnią aby ciasto zostało równomiernie rozprowadzone .naleśniki smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty a następnie odwracamy rzucamy na drugą stronę . Tak by naleśnik zawsze wylądował na patelni a nie na podłodze :)  Na oleju podsmażyć plasterki kiełbasy, usmażyć jajko sadzone. Pomidory i ogórki pokroić w plasterki, paprykę w słupki.
Na talerzu ułożyć jeden duży lub dwa mniejsze naleśniki wcześniej podpieczone na patelni. Na środku ułożyć jajko sadzone dookoła poukładać pomidory i ogórki paprykę pióra cebuli. Posypać serem. zapiekać w piekarniku kilka minut. Posypać szczypiorkiem udekorować bazylią i:)Smacznego :):):)
Prześlij komentarz