zapalone naleśniki z jabłkami
Składniki:
- mąka pszenna 125 gramów
- cukier biały lub brązowy 50 gramów
- szczypta soli 1 szczypta
- jajka całe 2 sztuki
- olej 1 łyżka
- wanilia laska 1 sztuka
- mleko 0.13 litra
- woda mineralna gazowana 0.13 litra
- masło do smarowania 2 łyżki
- jabłka 4 sztuki
- sok z cytryny 0.5 sztuki
- przyprawa do szarlotki 2 łyżeczki
- masło 1 łyżka
- cukier puder 1 łyżeczka
- Calvados 4 łyżki
- skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
- skórka cytrynowa kandyzowana-2 łyżki
- calvados rum lub brandy 4 łyżki
- orzechy włoskie do posypania -udekorowania 3 łyżki
- migdały w płatkach - 2łyżki
- sos czekoladowy do polania 2 łyżki
Wykonanie:
wymieszać mąkę, cukier i sól dodać jajka następnie stałe mieszając, wlewać mleko, wodę i olej. Kiedy ciasto będzie gładkie odstawiać je na 1 godzinę do spęcznienia patelnie posmarować olejem i wlać na nią porcje ciasta wykonując przy tym okrężne ruchy patelnią aby ciasto zostało równomiernie rozprowadzone .naleśniki smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty a następnie odwracamy rzucamy na drugą stronę . Tak by naleśnik zawsze wylądował na patelni a nie na podłodze :)Jabłka obrać pokroić w kosteczkę skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. Masło rozgrzać wrzucić na nie jabłka, orzechy, płatki migdałów i skórę pomarańczową dodać przyprawę do szarlotki, cukier puder i całość poddusić. Zalać mus jabłkowy calvadosem i dusić przez około 5 minut Podpiec naleśniki wypełnić musem jabłkowym złożyć w rożek. posypać płatkami migdałowymi i orzechami. resztą calvadosu wylać na łyżkę wazową podgrzać nad świeczką do ogrzewania herbaty polać nim naleśniki i podpalić
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz