Naleśnik wiejski
- mąka pszenna 350 gramów
- cukier 80 gramów
- sól 1 szczypta
- jajka 6 sztuk
- mleko 0.25 litra
- woda mineralna gazowana 0.25 litra
- masło do smażenia 80 gramów
- Jajko 1 sztuka
- kiełbasa wiejska 8 plastrów
- pomidor 3 plastry
- ogórek świeży kawałek około 8cm 6 plastrów
- papryka czerwona 0.25 sztuki
- bazylia (najlepiej świeża) 1 sztuka
- ser Mozarella wiórki 5 gramów
- szczypiorek cienki 2 łyżki
- cebula czerwona pokrojona w piórka 1 sztuka
Wykonanie:
wymieszać mąkę, cukier i sól dodać jajka następnie stałe mieszając, wlewać mleko, wodę i olej. Kiedy ciasto będzie gładkie odstawiać je na 1 godzinę do spęcznienia patelnie posmarować olejem i wlać na nią porcje ciasta wykonując przy tym okrężne ruchy patelnią aby ciasto zostało równomiernie rozprowadzone .naleśniki smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty a następnie odwracamy rzucamy na drugą stronę . Tak by naleśnik zawsze wylądował na patelni a nie na podłodze :) Na oleju podsmażyć plasterki kiełbasy, usmażyć jajko sadzone. Pomidory i ogórki pokroić w plasterki, paprykę w słupki.
Na talerzu ułożyć jeden duży lub dwa mniejsze naleśniki wcześniej podpieczone na patelni. Na środku ułożyć jajko sadzone dookoła poukładać pomidory i ogórki paprykę pióra cebuli. Posypać serem. zapiekać w piekarniku kilka minut. Posypać szczypiorkiem udekorować bazylią i:)Smacznego :):):)
Na talerzu ułożyć jeden duży lub dwa mniejsze naleśniki wcześniej podpieczone na patelni. Na środku ułożyć jajko sadzone dookoła poukładać pomidory i ogórki paprykę pióra cebuli. Posypać serem. zapiekać w piekarniku kilka minut. Posypać szczypiorkiem udekorować bazylią i:)Smacznego :):):)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz