zapalone naleśniki z jabłkami


Składniki:
  • mąka pszenna 125 gramów
  • cukier biały lub brązowy 50 gramów
  • szczypta soli 1 szczypta
  • jajka całe 2 sztuki
  • olej 1 łyżka
  • wanilia laska 1 sztuka
  • mleko 0.13 litra
  • woda mineralna gazowana 0.13 litra
  • masło do smarowania 2 łyżki
  • jabłka 4 sztuki
  • sok z cytryny 0.5 sztuki
  • przyprawa do szarlotki 2 łyżeczki
  • masło 1 łyżka
  • cukier puder 1 łyżeczka
  • Calvados 4 łyżki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki 
  • skórka cytrynowa kandyzowana-2 łyżki
  • calvados rum lub brandy 4 łyżki
  • orzechy włoskie do posypania -udekorowania 3 łyżki 
  • migdały w   płatkach - 2łyżki
  • sos czekoladowy do polania 2 łyżki

Wykonanie:
wymieszać mąkę, cukier i sól dodać jajka następnie stałe mieszając, wlewać mleko, wodę i olej. Kiedy ciasto będzie gładkie odstawiać je na 1 godzinę do spęcznienia patelnie posmarować olejem i wlać na nią porcje ciasta wykonując przy tym okrężne ruchy patelnią aby ciasto zostało równomiernie rozprowadzone .naleśniki smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty a następnie odwracamy rzucamy na drugą stronę . Tak by naleśnik zawsze wylądował na patelni a nie na podłodze :)Jabłka obrać pokroić w kosteczkę skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. Masło rozgrzać wrzucić na nie jabłka, orzechy, płatki migdałów i skórę pomarańczową dodać przyprawę do szarlotki, cukier puder i całość poddusić. Zalać mus jabłkowy calvadosem i dusić przez około 5 minut Podpiec naleśniki wypełnić musem jabłkowym złożyć w rożek. posypać płatkami migdałowymi i orzechami. resztą calvadosu wylać na łyżkę wazową podgrzać nad świeczką do ogrzewania herbaty polać nim naleśniki i podpalić
Prześlij komentarz