wielkanocny wieniec z kury wiejskiej


Kilka   dni temu dostałam od  rodziny kurczaka  wiejskiego. Pomysłów do jego wykorzystania   było wiele ale zdecydowałam się na rosół zaś z  mięsa  i wywaru  postanowiłam zrobić   galaretkę  testując   po raz  kolejny żelatynę  marki Gellewe.  Dawno temu kupiłam   żelatynę innej  marki która  z nazwy   była żelatyną  nic po za tym z  galaretki zrobiła  się zupa :)   


Składniki 

  • 1 kurczak  wiejski   duzy
  • 1 mały seler
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 nieduża  upieczona  na suchej patelni cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 1 rosołek wołowy Knorr
  • 1 puszka groszku  konserwowy
  • 4 jajka
  • 1 żelatyna 
  •  pęczek     natki pietruszki 

Wykonanie

Umyć  kurczaka włożyć do  dużego garnka zagotować wyjąć   mięso  umyć  jeszcze raz w  zimnej wodzie.dzięki temu rosół będzie klarowny Włożyć do    garnka  zalać zimną wodą   dodać przyprawy,warzywa i od chwili zagotowania gotować  jeszcze dwie godziny. Gdy  mięso  jest zupełnie  miękkie dodać  rosołek wołowy  ( wywar ma   lepszy smak i kolor )wyjąć z  rosołu i póki   gorące  obrać  z  kości.  Rosół  bardzo staranie  przecedzić marchewkę   pokroić w  plasterki. Ugotowane  na twardo jajka  ostudzić w zimnej wodzie obrać  i przekroić nożem na   plasterki. Zagotować    rosół włożyć   pokrojone  mięso wsypać  żelatynę
zrobiona według przepisu
Foremkę do  babki z kominkiem opłukać  zimną  wodą ułożyć  na dnie  marchewkę,  jajko,    groszek i drobno pokrojoną   natkę,  mięso  zalać stygnącym  rosołem. Postawić  w  chłodnym  miejscu  by galareta stężała.Przed  podaniem  foremkę zanurzyć  na  minutę w  gorącej wodzie w celu lepszego wyjęcia :)
Prześlij komentarz