sushi nigiri



Od lat jestem fanką kuchni  japońskiej. Uwielbiam robić   sushi  na wiele sposobów.  Początki  nie  należały do  udanych  teraz  jest nieźle Kuchnia azjatycka .  do   której często wracam i Was  serdecznie zapraszam.

Do zrobienia  sushi nigiri  potrzebujemy składników
  • 1 imbir  marnowany   biały
  • 1 imbir marnowany  czerwony
  • 1 proszek wasabi
  • ryż do sushi
  • ocet ryżowy kilka kropli sosu sojowego
  • surowy łosoś
  • cukier
wykonanie
 Zawsze  zaczynam  od zrobienia chrzanu   wasabi. W zależności  ile chcemy zrobić  tyle bierzemy proszku   wasabi dodajemy  wodę tak by powstała  gęsta  pasta, którą pozostawiamy na około jedną godzinę.  Polecam zrobienie  chrzanu wasabi ponieważ jest o wiele lepszy od  gotowej pasty.
 W tym czasie  gotujemy ryż  do sushi.    
Ryż dokładnie opłukać i odsączyć.,aż woda  będzie przezroczysta  Zalać wodą i pozostawić na ok. jedną  godzinę . Następnie odlać wodę i ryż zalać dwoma szklankami wody mineralnej. Przelać do płaskiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i rondel przykryć pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić nadal pod przykryciem przez ok. 10 minut, aby ryż dojrzał. .w tym czasie   nie wolno do niego  zaglądać. Następnie ryż wymieszać z  octem ryżowym,cukrem i  sosem  sojowym.   Najlepiej  przechowywać ryż  w termosie by   był  lekko ciepły.
 Surowego  łososia   kroimy   na bardzo cienkie  plastry.
 Z  ryżu  formujemy  owalne kulki   na nie nakładamy cienki  plaster  łososia. Robimy róże z  imbiru zaś z  wasabi  listki. 
smacznego :):):):)

Prześlij komentarz