zapraszam na sushi uromaki
Będąc w temacie sushi jak i kuchni japońskiej zapraszam na uromaki, których zrobienie nie jest zbyt trudne.Kiedyś sushi Master powiedział, ze najlepsze sushi robią mężczyźni podpisuje się pod tym rękoma i nogami. Tym razem moją rolą była ocena sushi i napisanie posta. Marek dobre sushi w którym się zakochałam i przyznaje robi lepsze sushi ode mnie.
składniki
- 1 paluszek krabowy ,
- 1 awokado
- 1ogórek
- listki alg morskich nori
- 1 pasek marynowanej dyni
- 1 szklanka ryżu do sushi
- wasabi
- marynowany imbir
- ocet ryżowy
- sos sojowy
- cukier
- ser do smarowania
- sezam czarny prażony
- sezam biały prażony
sposób przygotowania
1. Ryż dokładnie opłukać i
odsączyć.,aż woda będzie przezroczysta Zalać wodą i pozostawić na ok.
jedną godzinę . Następnie odlać wodę i ryż zalać dwoma szklankami wody
mineralnej. Przelać do płaskiego rondla i doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć gaz i rondel przykryć pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu
ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić nadal pod przykryciem przez
ok. 10 minut, aby ryż dojrzał. .w tym czasie nie wolno do
niego zaglądać ,Następnie ryż wymieszać z solą, szczyptą cukru oraz
2 - 3 łyżeczkami octu ryżowego (według swojego smaku). 1 łyżeczką sosu
sojowego.Można ryż przygotować dzień wcześniej Ostatnio pojawił się w
supermarkecie gotowy sos ,jeszcze go nie wypróbowałam :(
Najważniejszy jest sposób przyrządzenia ryżu,
Avocado kroimy na cienkie paseczki
Na matę kładziemy listek nori okładamy go ryżem posypujemy sezamem białym i czarnym delikatnie odwracamy nori
ryżem do maty i wodorostem bez ryżu do dołu (w naszą stronę). Układamy paluszek krabowy, avocado,,dynię marynowaną. Dalej zwijamy rolkę
od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość.
Kroimy kroimy rolkę na mniejsze kawałki,
Dlatego lubię kuchnia azjatycka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz