zapraszam na sushi uromaki

 
   Będąc w temacie  sushi  jak i kuchni  japońskiej  zapraszam  na  uromaki, których zrobienie nie jest zbyt trudne.Kiedyś sushi Master powiedział, ze najlepsze sushi robią mężczyźni podpisuje się pod tym rękoma i nogami. Tym razem moją rolą była ocena sushi i napisanie posta. Marek dobre sushi w którym się zakochałam i przyznaje robi lepsze sushi ode mnie. 
składniki
  • 1 paluszek  krabowy ,
  • 1 awokado
  • 1ogórek
  • listki alg morskich nori
  • 1 pasek  marynowanej   dyni 
  • 1 szklanka  ryżu  do sushi
  • wasabi
  • marynowany  imbir
  • ocet  ryżowy
  • sos sojowy
  • cukier
  • ser do smarowania
  • sezam czarny  prażony
  • sezam biały  prażony
sposób   przygotowania
1. Ryż dokładnie opłukać i odsączyć.,aż woda  będzie przezroczysta  Zalać wodą i pozostawić na ok. jedną  godzinę . Następnie odlać wodę i ryż zalać dwoma szklankami wody mineralnej. Przelać do płaskiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i rondel przykryć pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić nadal pod przykryciem przez ok. 10 minut, aby ryż dojrzał. .w tym czasie   nie wolno do niego  zaglądać  ,Następnie ryż wymieszać z solą, szczyptą cukru  oraz 2 - 3 łyżeczkami octu ryżowego (według swojego smaku). 1 łyżeczką  sosu sojowego.Można  ryż  przygotować dzień wcześniej Ostatnio pojawił się w supermarkecie  gotowy sos ,jeszcze  go nie wypróbowałam :( Najważniejszy jest sposób przyrządzenia ryżu,
 Avocado  kroimy na   cienkie paseczki  
Na   matę   kładziemy   listek   nori okładamy go ryżem  posypujemy   sezamem   białym i czarnym delikatnie odwracamy nori ryżem do maty i wodorostem bez ryżu do dołu (w naszą stronę). Układamy paluszek  krabowy, avocado,,dynię  marynowaną. Dalej  zwijamy rolkę od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość.
Kroimy    kroimy  rolkę  na  mniejsze  kawałki,  
 Dlatego  lubię kuchnia azjatycka  

Brak komentarzy: