sushi nigiri
Od lat jestem fanką kuchni japońskiej. Uwielbiam robić sushi na wiele sposobów. Początki nie należały do udanych teraz jest nieźle Kuchnia azjatycka . do której często wracam i Was serdecznie zapraszam.
Do zrobienia sushi nigiri potrzebujemy składników
- 1 imbir marnowany biały
- 1 imbir marnowany czerwony
- 1 proszek wasabi
- ryż do sushi
- ocet ryżowy kilka kropli sosu sojowego
- surowy łosoś
- cukier
wykonanie
Zawsze zaczynam od zrobienia chrzanu wasabi. W zależności ile chcemy zrobić tyle bierzemy proszku wasabi dodajemy wodę tak by powstała gęsta pasta, którą pozostawiamy na około jedną godzinę. Polecam zrobienie chrzanu wasabi ponieważ jest o wiele lepszy od gotowej pasty.
W tym czasie gotujemy ryż do sushi.
Ryż dokładnie opłukać i odsączyć.,aż
woda będzie przezroczysta Zalać wodą i pozostawić na ok. jedną godzinę .
Następnie odlać wodę i ryż zalać dwoma szklankami wody mineralnej. Przelać do
płaskiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i rondel przykryć
pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić
nadal pod przykryciem przez ok. 10 minut, aby ryż dojrzał. .w tym czasie nie
wolno do niego zaglądać. Następnie ryż wymieszać z octem ryżowym,cukrem i sosem sojowym. Najlepiej przechowywać ryż w termosie by był lekko ciepły.
Surowego łososia kroimy na bardzo cienkie plastry.
Z ryżu formujemy owalne kulki na nie nakładamy cienki plaster łososia. Robimy róże z imbiru zaś z wasabi listki.
4 komentarze:
wsadziłabym na raz do buzki, mniami!
pozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Dziękuje za zaproszenie :)
Ja bym nałożyła jeszcze odrobinę wasabi między ryż i łososia :)
Ale i tak genialne! Aż chce się jeść :)
dziękuje za dobrą radę następnym razem tak zrobię :)
Pozdrawiam słonecznie :)
Prześlij komentarz