Pierogi z jagodami

Sezon na jagody w pełni. Dziś przygotowałam pierogi z jagodami, które uwielbiam tak jak moja rodzina.

składniki
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • ok. 1 szklanki letniej wody
  • wanilia 
  • 1/2 litra jagód
  • 4 łyżki cukru  palmowego
  • 2 łyżki  bułki tartej 
  •  jogurt  naturalny 
  • cukier do posypania 
  • cukier waniliowy   Kotanyi
 wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć jagody , złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów.
Nadzienie
Umyć jagody wsypać do miski, dodać cukier waniliowy, cukier palmowy, który pochodzi z kuchnia świata i bułkę tartą, wymieszać. Cukier palmowy jest idealny do farszów owocowych.
Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć.Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 min. na wolnym ogniu. Podawać polane śmietaną lub jogurtem naturalnym posypać cukrem i wanilią.
Prześlij komentarz