Marynata do mięsa wołowiny
Podstawą dobrej kuchni są przyprawy i sposób przygotowania, kreatywność kucharza.
Dziś przygotuję marynatę do wołowiny z mało znanym czosnkiem niedźwiedzim.
Składniki marynaty
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- 10 łyżek octu jabłkowego
- sok z 2 cytryny
- 2 łyżeczka soli
- 1łyżeczka pieprzu kolorowego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 1 łyżeczki imbiru
- 2 łyżka świeżego tymianku lub suszonego
- 2 łyżka rozmaryny świeżego lub suszonego
- szczypta chili
- 2 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 ziarenka jałowca
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
Wykonanie
Do wysokiego naczynia wlewamy olej, ocet sok z cytryny wkładamy pozostałe składniki, następnie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji . Marynatę przekładamy do słoika używamy do mięs wołowych, dziczyzny przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz