Pierogi z jagodami
Sezon na jagody w pełni. Dziś przygotowałam pierogi z jagodami, które uwielbiam tak jak moja rodzina.
składniki
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- ok. 1 szklanki letniej wody
- wanilia
- 1/2 litra jagód
- 4 łyżki cukru palmowego
- 2 łyżki bułki tartej
- jogurt naturalny
- cukier do posypania
- cukier waniliowy Kotanyi
wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć jagody , złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów.
Nadzienie
Umyć jagody wsypać do miski, dodać cukier waniliowy, cukier palmowy, który pochodzi z kuchnia świata i bułkę tartą, wymieszać. Cukier palmowy jest idealny do farszów owocowych.
Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć.Gdy
wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 min. na wolnym ogniu. Podawać
polane śmietaną lub jogurtem naturalnym posypać cukrem i wanilią.
1 komentarz:
O jakie pyszne:)
Prześlij komentarz