Ptysie

Sezon ptysiowy, uważam za otwarty. :-)





Do  przygotowania  ptysiów, potrzebujemy  następujące  składniki
  • 2/3  margaryny
  • 1 1/2 szkl wody
  • 200g  mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr Oeatkera
  • 400ml mleka 3.2%
  • 1  krem budyniowy  Dr  Oeatkera
  • 5 jajek
  • Laska wanilii od Kotanyi.
 Wykonanie
 Wlewamy wodę do  garnka wkładamy margarynę. Po  zagotowaniu  dodajemy   mąkę wymieszaną z proszkiem do  pieczenia. Mieszamy  aż powstanie  gęste ciasto  mieszamy  by ciasto się  nie  przypaliło.  gotujmy aż  powstanie  jednolita  masa.  
  Po ostudzeniu masy wbijać po jednym jajku i ucierać. Blachę wykładamy papierem  do pieczenia  na którym za pomocą dekoratora formujemy ptysie.Pieczemy w temp 200 stopni 40-45 minut . 
Krem.
Ugotować według przepisu ostudzić. Miękką margarynę utrzeć z ugotowanym kremem  dodać wanilię  aby  był smak bardzo waniliowy. Ptysie przekroić na pół i napełnić kremem. Posypać cukrem pudrem, można ptysie schłodzić.
smacznego :) 



Prześlij komentarz