sushi z tatarem z łososia




składniki
  • paseczki z  łososia podwędzanego ,najlepszy jest surowy ja  nie lubię surowej ryby.,
  • tuńczyk ,
  • awokado  ,
  • ogórek.,
  • ryż do sushi  
  • owoce morza np paluszki  krabowe
  • listki alg morskich nori
  • 1 szklanka  ryżu  do sushi
  • wasabi
  • marynowany  imbir
  • ocet  ryżowy
  • sos sojowy
  • cukier
  • ser do smarowania
  • Tempura 
  • łosoś 

przyrządzanie:
1. Ryż dokładnie opłukać i odsączyć.,aż woda  będzie przezroczysta  Zalać wodą i pozostawić na ok. jedną  godzinę . Następnie odlać wodę i ryż zalać dwoma szklankami wody mineralnej. Przelać do płaskiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i rondel przykryć pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić nadal pod przykryciem przez ok. 10 minut, aby ryż dojrzał. .w tym czasie   nie wolno do niego  zaglądać  ,Następnie ryż wymieszać z solą, szczyptą cukru  oraz 2 - 3 łyżeczkami octu ryżowego (według swojego smaku). 1 łyżeczką  sosu sojowego.Można  ryż  przygotować dzień wcześniej Ostatnio pojawił się w supermarkecie  gotowy sos ,jeszcze  go nie wypróbowałam :( Najważniejszy jest sposób przyrządzenia ryżu,
2.rybę lub inne dodatki kroimy w   paseczki cienkie 
Obkładamy nori ryżem zostawiając kolo 1/4 nori bez ryżu. , odwracamy nori ryżem do maty i wodorostem bez ryżu do dołu (w naszą stronę).
Składniki układamy bezpośrednio na wodoroście dość blisko dolnej krawędzi nori - ważne jest, żeby zostawić tylko tyle nori poniżej położonych składników, żeby przykryć nim składniki, nori po zawinięciu nie może wystawać dalej niż składniki. Dalej standardowo zwijamy rolkę od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość.
Kroimy    na  mniejesze  kawałki, obtaczamy w    tempurze i smażymy w    głębokim tłuszczu
Łososia drobno siekamy dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i  ogórka doprawiamy do smaku oliwą i cytryną  .Robimy dekoracje  z  tatara z  łososia  posypujemy sezamem
kuchnia świata  jest  moją  ulubioną i tam najczęściej robię   zakupy :)
Prześlij komentarz