Drożdżowa chałka o smaku waniliowym
Po świętach Wielkanocnych w Tesco kupiłam foremkę w kształcie chałki i zapomniałam o niej, aż do dziś. Pomyślałam sobie przygotuję chałkę i przetestuję wanilię z firmy Royal. Zbyt wiele przypraw do tej pory nie znam, ale w najbliższym czasie mam zamiar to nadrobić.
Składniki
- 5 dag drożdzy
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/2 kostki margaryny Maestra do ciast drożdżowych
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 2/3 szkl cukru
- laska wanilii Royal
- Rodzynki Bakal
- 1/2 łyżeczki soli
- masło i bułka tarta do formy
Przygotowanie
W dużej misce wymieszać drożdże, mleko, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i odstawić na 5 minut do wyrośnięcia. Utrzeć na puszystą masę resztę cukru i żółtka.
Do drożdży dodać utarte żółtka,sól, rodzynki laskę wanilii i 2 szklanki mąki i wrobić. Wlać ciepłą roztopioną margarynę i znów wyrobić,. Wsypać tyle mąki by ciasto się nie kleiło do ręki i wyrobić dotąd aż będzie gładkie i elastyczne.
Naczynie nakryć odstawić do wyrośnięcia na 30 minut, następnie przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tarką formę. Ostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż 3 krotnie ciasto zwiększy objętość.
Blachę wstawić do zimnego pieca i nastawić temperaturę na 180 stopni i piec chwilę około 50 -60 minut.
Jeśli chodzi o laskę wanilii z bardzo różnych firm, myślałam ze nie ma różnicy aż do dziś. Laska wanilii z firmy Royal jest bardzo aromatyczna dzięki niej chałka jest bardzo waniliowa taka jaką uwielbiam . Od dziś w mojej kuchni gościć będzie wanilia z firmy Royal.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz