sushi z tatarem z łososia
składniki
- paseczki z łososia podwędzanego ,najlepszy jest surowy ja nie lubię surowej ryby.,
- tuńczyk ,
- awokado ,
- ogórek.,
- ryż do sushi
- owoce morza np paluszki krabowe
- listki alg morskich nori
- 1 szklanka ryżu do sushi
- wasabi
- marynowany imbir
- ocet ryżowy
- sos sojowy
- cukier
- ser do smarowania
- Tempura
- łosoś
przyrządzanie:
1. Ryż dokładnie opłukać i
odsączyć.,aż
woda będzie przezroczysta Zalać wodą i pozostawić na ok. jedną
godzinę .
Następnie odlać wodę i ryż zalać dwoma szklankami wody mineralnej.
Przelać do
płaskiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i rondel
przykryć
pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i
pozostawić
nadal pod przykryciem przez ok. 10 minut, aby ryż dojrzał. .w tym czasie
nie
wolno do niego zaglądać ,Następnie ryż wymieszać z solą, szczyptą
cukru oraz
2 - 3 łyżeczkami octu ryżowego (według swojego smaku). 1 łyżeczką sosu
sojowego.Można ryż przygotować dzień wcześniej Ostatnio pojawił się w
supermarkecie gotowy sos ,jeszcze go nie wypróbowałam :( Najważniejszy
jest
sposób przyrządzenia ryżu,
2.rybę lub inne dodatki kroimy w paseczki cienkie
Obkładamy nori ryżem
zostawiając kolo 1/4 nori bez ryżu. , odwracamy nori
ryżem do maty i wodorostem bez ryżu do dołu (w naszą stronę).
Składniki układamy bezpośrednio na wodoroście dość blisko dolnej
krawędzi nori - ważne jest, żeby zostawić tylko tyle nori poniżej
położonych składników, żeby przykryć nim składniki, nori po zawinięciu
nie może wystawać dalej niż składniki. Dalej standardowo zwijamy rolkę
od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość.
Kroimy na mniejesze kawałki, obtaczamy w tempurze i smażymy w głębokim tłuszczu
Łososia drobno siekamy dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i ogórka doprawiamy do smaku oliwą i cytryną .Robimy dekoracje z tatara z łososia posypujemy sezamem
kuchnia świata jest moją ulubioną i tam najczęściej robię zakupy :)
kuchnia świata jest moją ulubioną i tam najczęściej robię zakupy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz