szaszłyki



Sezon na grilla w  pełni,piękna pogoda więc przygotowałam dla Was szaszłyki, które   uwielbiam i przygotowuję bardzo często, w różnych wersjach.
Ponieważ w sprzedaży mamy różne  grille, elektryczne, ogrodowe, to w zależności od rodzaju grilla, różny jest czas grillowania. Praktycznie możemy grillować wszystko. Nie polecam łączyć warzyw z  mięsem  ponieważ  czas ich grillowania jest bardzo różny. Najlepiej grillować osobno mięso i warzywa unikniemy w ten sposób przypalenia warzyw.
A teraz bierzmy się za szaszłyki z wieprzowiny.
Składnki
  • 1 krucha polędwica wieprzowa pokrojona w plastry
  • 30 dag boczku surowego w kwadraty
  • 2 cebule pokrojone  w plastry
  • pieprz syczuański firmy Royal
  • Tandari  masara firmy  Royal
  • Shoarma  firmy Royal
  • sól  morska   Kotanyi
  •  marynata do  grilla  Kamis
Wykonanie
marynata do  polędwicy
5 łyżek  oliwy z oliwek , 1 łyżka  shoarma   Royal, szczypta  soli morskiej Kotanyi, 3 łyżki marnaty do  grilla  Kamis,  listek laurowy wszystkie składniki wymieszać;
marynata do  boczku
5 łyżek oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki pieprzu  syczuańskiego Royal,  1  łyżka  Tandari  masara  Royal.  wszystkie składniki wymieszać 

Polędwicę wieprzową włożyć do naczynia i zalać wcześniej przygotowaną marynatą. Wstawić do lodówki na noc.
Boczek   włożyć  do  miseczki i posmarować  marynatą wstawić do lodówki na noc.
A na drugi dzień... No właśnie, rozpalamy grilla!  Gdy grill nabiera temperaturki, my w tym czasie  przygotowujemy szaszłyki. Odsączamy mięso a marynatę zostawiamy. Jeszcze się przyda.

Na patyczki nabijamy na  przemian  polędwicę, cebule i boczek.
Układamy  szaszłyki na  grillu i pieczemy w zależności  od tego jaki mamy grill tak około 20-30 minut. Polewamy od   czasu do  czasu  marynatą  aby się  nie wysuszyły. Szaszłyki odwracamy na drugą stronę .
Podajemy z  ryżem ziemniakami lub sałatką.
Obowiązkowo musi być sos, wcześniej przygotowany lub  kupiony osobiście w  sklepie :)


Prześlij komentarz