Bułeczki z jagodami
Sezon owocowy w pełni a moja rodzina uwielbia jagodzianki, nie pozostało nic innego jak zrobić bułeczki z jagodami, według przepisu z wydania specjalnego Przyjaciółki z 2002 roku.
Składniki
- 50 dag mąki
- 4 dag drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- 5 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 1 laska wanilii Royal
- rodzynki Bakal
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/2 litra jagód
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki bułki tartej
- jajko
- cukier perlisty
- kruszonka
Wykonanie
Mąkę przesiać, drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać połową ciepłego mleka dodać 10 dag mąki wymieszać przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Całe jajka ubić z cukrem pudrem i wanilią i znowu przydał mi się mikser z Zelmera dodać do rozczynu, wsypać sól, wlać resztę mleka, wyrobić ciasto. Gdy będzie gładkie, dodać roztopione i przestudzone masło, rodzynki znowu wyrobić i odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce od czasu do czasu wymieszać. Z ciasta uformować nieduże kule, z nich prostokąty, na każdy nałożyć łyżką jagody wymieszane z cukrem i bułką tartą pozostawić wolny brzeg do sklejenia i dokładnie skleić. Posmarować roztrzepanym jajkiem posypać kruszonką i cukrem perlistym Ułożyć na natłuszczonej blaszce piec 20-25 minut 190-200 stopni, Wyjąć przestudzić jeszcze cieple posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz