szaszłyki
Sezon na grilla w pełni,piękna pogoda więc przygotowałam dla Was szaszłyki, które uwielbiam i przygotowuję bardzo często, w różnych wersjach.
Ponieważ w sprzedaży mamy różne grille, elektryczne, ogrodowe, to w zależności od rodzaju grilla, różny jest czas grillowania. Praktycznie możemy grillować wszystko. Nie polecam łączyć warzyw z mięsem ponieważ czas ich grillowania jest bardzo różny. Najlepiej grillować osobno mięso i warzywa unikniemy w ten sposób przypalenia warzyw.
A teraz bierzmy się za szaszłyki z wieprzowiny.
Składnki
- 1 krucha polędwica wieprzowa pokrojona w plastry
- 30 dag boczku surowego w kwadraty
- 2 cebule pokrojone w plastry
- pieprz syczuański firmy Royal
- Tandari masara firmy Royal
- Shoarma firmy Royal
- sól morska Kotanyi
- marynata do grilla Kamis
Wykonanie
marynata do polędwicy
5 łyżek oliwy z oliwek , 1 łyżka shoarma Royal, szczypta soli morskiej Kotanyi, 3 łyżki marnaty do grilla Kamis, listek laurowy wszystkie składniki wymieszać;
marynata do boczku
5 łyżek oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego Royal, 1 łyżka Tandari masara Royal. wszystkie składniki wymieszać
Polędwicę wieprzową włożyć do naczynia i zalać wcześniej przygotowaną marynatą. Wstawić do lodówki na noc.
Boczek włożyć do miseczki i posmarować marynatą wstawić do lodówki na noc.
A na drugi dzień... No właśnie, rozpalamy grilla! Gdy grill nabiera temperaturki, my w tym czasie przygotowujemy szaszłyki. Odsączamy mięso a marynatę zostawiamy. Jeszcze się przyda.
Na patyczki nabijamy na przemian polędwicę, cebule i boczek.
Układamy szaszłyki na grillu i pieczemy w zależności od tego jaki mamy grill tak około 20-30 minut. Polewamy od czasu do czasu marynatą aby się nie wysuszyły. Szaszłyki odwracamy na drugą stronę .
Podajemy z ryżem ziemniakami lub sałatką.
Obowiązkowo musi być sos, wcześniej przygotowany lub kupiony osobiście w sklepie :)
1 komentarz:
takie grillowane szaszłyki najlepsze:) pozdrawiam
Prześlij komentarz