Babka drożdżowa

Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 12 dag margaryny
  • 1/2szkl cukru
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki   mleka
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  •  laska wanilii 
  • 1/4 łyżeczki soli


Wykonanie
 Do  miski  wkładamy drożdże mieszamy  z mlekiem, 3 łyżkami  mąki 1 łyżeczką cukru  zostawiamy  do wyrośnięcia. Jajka i żółtka ucieramy  z cukrem, ja wykorzystałam robot maxi robi z Zelmera, Do mąki dodaje  rozczyn, jajka, roztopioną  margarynę i sól.Ciasto  wyrabiać aż wchłonie  tłuszcz, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie  i wanilię i wyrobić ciasto ponownie. Ciasto przełożyć do formy, moja jest w  kształcie wieńca i odstawić do wyrośnięcia. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. 
Prześlij komentarz