Miodownik - orzechowiec
Miodownik orzechowy
składniki
ciasto
- 1/2 kg mąki
- 3/4 szkl cukru
- 15 dag masła
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu prawdziwego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 30dag orzechów włoskich
- 10dag cukru
- 2 łyżki wody
- 2łyżki miodu
- 12 dag masła
- 2 masy kajmakowe
- 1 polewa czekoladowa
- 1/2 szkl ponczu
wykonanie
Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę,dodajemy sodę i cukier mieszamy.do suchych składników dodajemy masło miód i jajka zagniatamy ciasto.Ciasto dzielimy na dwie części, jedną pieczemy samą a na drugą wykładamy gorące usmażone orzechy.Pieczemy około 20-30 minut w 180 stopniach.
Przygotowanie orzechów
Do garnka wlewamy miód,dodajemy masło,wodę,cukier chwilę gotujemy dodajemy orzechy i smażymy około 7 minut
składanie ciasta
Upieczone ciasto studzimy nasączamy ponczem przekładamy masą kajmakową, przykrywamy drugim plackiem z orzechami polewamy polewą czekoladową posypujemy orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz