Babka drożdżowa
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 12 dag margaryny
- 1/2szkl cukru
- 5 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 2 jajka
- laska wanilii
- 1/4 łyżeczki soli
Wykonanie
Do miski wkładamy drożdże mieszamy z mlekiem, 3 łyżkami mąki 1 łyżeczką cukru zostawiamy
do wyrośnięcia. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem, ja wykorzystałam robot
maxi robi z Zelmera, Do mąki dodaje rozczyn, jajka, roztopioną margarynę
i sól.Ciasto wyrabiać aż wchłonie tłuszcz, odstawić do wyrośnięcia na
30 minut. Następnie i wanilię i wyrobić ciasto ponownie.
Ciasto przełożyć do formy, moja jest w kształcie wieńca i odstawić do
wyrośnięcia. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170
stopni.
2 komentarze:
Witam Pani Mariolo, gratuluje wspaniałych zainteresowań. Bardzo podoba mi się Pani blog. Mam pytanie czy przepis na to ciasto drodżowe jest przepisem rodzinnym ,jeśli nie to czy mogła by Pani opublikować ten przepis.
Patrząc na historię tego przepisu to korzystamy z niego w domu, od grubo ponad 10 lat, przy różnych okazjach, czasem coś zmieniając, dodając, więc chyba już trochę jest rodzinnym przepisem. :)
Choćby dla tego, że jest sprawdzony i dopieszczony.
Prześlij komentarz