Makowiec
Święta Bożego Narodzenia bez makowca? Ja protestuję! Zawsze musi być na świątecznym stole.Oczywiście z przepisu Siostry Anastazji
Składniki
- 1/2 kg mąki
- 3 żółtka
- 1/2 szkl oleju
- 5 dag drożdży
- 1/4 l mleka
- 3 łyżki cukru
- sól
Masa makowa
- 50 dag maku suchego
- 10 dag masła
- 3/4 szkl cukru kryształu
- 1/2 szkl miodu
- 3 jajka
- bakalie ( rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy )
- olejek migdałowy
Wykonanie
Z drożdży, 1 łyżki cukru odrobiny mleka zarobić rozczyn. Gdy podrośnie dodać do pozostałych składników i dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia a następnie wyrobić. Gdy podrośnie podzielić na dwie części. i rozwałkować
Na każdą rozwałkowaną część ciasta nałożyć masę makową i dokładnie zwinąć w rulon. Zawinąć w pergamin przełożyć do wąskich form i odstawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku przez ok 40 minut w temp ok 180 stopni CPo upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem
Masa makowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz