kluski grysikowe z owocami

Składniki
  • 20 dag kaszy manny
  • 1 szklanka mleka 
  • 3-4 jajka
  • 5 dag masła 
  • 20 dag mąki 
  • tłuszcz
  • sól 
  • kompot z suszu 250 ml   Hortex
  • cynamon
  • 1 limonka
  • 1 gruszka
  • 2 śliwki suskiej sechlońskiej
  • 1 jabłko grójeckie
  • posiekane orzechy włoskie
Przygotowanie
Kaszę zalewamy na 30 min ciepłym mlekiem. Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy z żółtkami, łączymy z kaszą i pianą z białek, przesypując przesianą mąką, doprawiamy. Metalową łyżką maczaną w gorącej wodzie kładziemy podłużne kluski na osolony wrzątek z dodatkiem tłuszczu, mieszamy, gotujemy 2 minuty, odcedzamy, polewamy gorącą wodą, osączamy. Kompot z suszu gotujemy do zredukowania połowy płynu, dodajemy cynamon, skórkę i sok z limonki.
Owoce kroimy na ósemki. Dodajemy do zredukowanego kompotu i powoli gotujemy na półtwardo. Uważając żeby się nie rozgotowały.
Kluski i owoce układamy na talerzu i polewamy sosem otrzymanym z kompotu. Dekorujemy orzechami.
Prześlij komentarz