Pieczone jabłka




Zimą lubimy szybkie, gorące słodkie desery. Jednym z nich jest pieczone jabłko, które możemy przygotować na romantyczną kolację lub deser Walentynkowy. Jak wszyscy wiemy "Jabłko jest grzechu warte"

Składniki

  •  5 dużych jabłek najlepiej czerwonych ale mogą być zielone.
  • 5 łyżki cukru brązowego
  • 1/2 szkl skondensowanego mleka
  • 4 łyżki masła
  • cynamon Kamis
  • laski cynamonu  Kamis
  • skórka z cytryny
  • orzechy włoskie siekane
  • likier limoncello 
  • cukier   puder waniliowy 

Wykonanie
Jabłka dokładnie myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie wydrążamy gniazda nasienne specjalnym urządzeniem lub nożem. Mleko mieszamy ze skórką cytryną, cukrem brązowym i cynamonem. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, układamy w nich jabłka. Do środka jabłek wkładamy posiekane orzechy włoskie, następnie wlewamy mleko z przyprawami .Jabłka skrapiamy likierem, Na wierzch kładziemy trochę masła. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni i wkładamy nasze jabłka przykryte folią aluminiową. Pieczemy około 25 minut zdejmujemy folię pieczemy jeszcze 5-10 minut. Sos który powstał po pieczeniu jabłka jest rewelacyjny. Jabłka   możemy podawać z  sosem  który powstał   przy pieczeniu   jabłek   lub  posypujemy cukrem  pudrem waniliowym


Prześlij komentarz