Pieczone jabłka
Zimą
lubimy szybkie, gorące słodkie desery. Jednym z nich jest pieczone jabłko,
które możemy przygotować na romantyczną kolację lub deser Walentynkowy. Jak
wszyscy wiemy "Jabłko jest grzechu warte"
Składniki
- 5 dużych jabłek najlepiej czerwonych ale mogą być zielone.
- 5 łyżki cukru brązowego
- 1/2 szkl skondensowanego mleka
- 4 łyżki masła
- cynamon Kamis
- laski cynamonu Kamis
- skórka z cytryny
- orzechy włoskie siekane
- likier limoncello
- cukier puder waniliowy
Wykonanie
Jabłka
dokładnie myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie wydrążamy gniazda
nasienne specjalnym urządzeniem lub nożem. Mleko mieszamy ze skórką cytryną,
cukrem brązowym i cynamonem. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do
pieczenia, układamy w nich jabłka. Do środka jabłek wkładamy posiekane orzechy
włoskie, następnie wlewamy mleko z przyprawami .Jabłka skrapiamy likierem, Na
wierzch kładziemy trochę masła. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni i wkładamy
nasze jabłka przykryte folią aluminiową. Pieczemy około 25 minut zdejmujemy
folię pieczemy jeszcze 5-10 minut. Sos który powstał po pieczeniu jabłka jest
rewelacyjny. Jabłka możemy podawać z sosem który powstał przy pieczeniu jabłek lub posypujemy cukrem pudrem waniliowym
1 komentarz:
MASZ RACJĘ ,JABŁKO GRZECHU WARTE;)
Prześlij komentarz