Rosół, nie tylko od święta


Ale zanim przepis, to mała lekcja na temat rosołu, oczywiście nieocenionym źródłem była tu prof. Wikipedia.org, wg której rosół to: "niezagęszczana (w odróżnieniu od większości innych zup) zupa z drobiu (najczęściej kury lub kurczaka) lub wołowiny albo baraniny, sporządzana na wywarze mięsno-warzywnym; może być z dodatkiem mięsa wołowego. Podawana z makaronem typu nitki lub wstążki, z ziemniakami lub z plackiem. W niektórych gospodarstwach domowych podawany jest z makaronem lub plackiem przyrządzonym samodzielnie. Na Śląsku Cieszyńskim rosół podaje się również z kluskami wątrobianymi.
Rosół jest potrawą, którą przygotowuje się stosunkowo długo. Przygotowanie polega na gotowaniu mięsa wraz z zestawem jarzyn – włoszczyzną. Aby przygotować smaczny i esencjonalny rosół należy gotowanie składników rozpocząć od zimnej wody, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia. Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru, który po doprawieniu staje się rosołem.
Zupa pierwotnie powstawała jako efekt długotrwałego gotowania w wodzie mięsa, które w dawnych czasach było konserwowane przez zasolenie i wysuszenie. Wywar ten zwano rozsół (czy rozsol), skąd wywodzi się dzisiejsza nazwa. Rosół jest jedną z narodowych potraw polskich." 

Szlachetne Panie, Cni Panowie, Jego Wysokość Rosół, przybył. Czas niedzielny obiad zacząć. Niech Wam idzie na zdrowie.
A propos zdrowia, to poniżej przepis na rosół dla tych, którym akurat ono szwankuje.
Dla chorego gotuje się rosół z białego mięsa.

składniki
  • 1 kurczak wiejski
  • 1  marchewka
  • 1  pietruszka
  • 1 cebula 
  • 6 suszonych  śliwek
  • 3 ząbki   czosnku 
  • sól
  • pieprz
  • ziele   angielskie 
  • listy  laurowe 
  • makaron 
wykonanie  
Do  garnka  wlewamy zimną wodę wkładamy pokrojonego  umytego kurczaka, zagotowujemy wodę . Następnie wyjmujemy  kurczaka  myjemy jeszcze raz. wylewamy wodę z garnka, płuczemy go i napełniamy świeżą wodą. Wkładamy kawałki kurczaka. Po zagotowaniu wkładamy warzywa i przyprawy.
Aby zaostrzyć smak rosołu   należy włożyć 4-6 wymytych śliwek suszonych,  które przed  podaniem  rosołu należy wyjąć. Kilka ząbków czosnku i opalaną cebulę. Rosół taki nabiera  smaku orzeźwiającego. Jeśli rosół  nie jest czysty dodajemy jedno białko rozbite z łyżką wody, następnie zagotowujemy i przecedzamy przez serwetę.Gotujemy na wolnym ogniu  około 2-3  godziny. Doprawimy do smaku solą pieprzem.
Do rosołu najlepszy jest makaron zrobiony domowym, babcinym sposobem. Albo dobre, cienkie nitki, które gotujemy wg zaleceń producenta, podanych na opakowaniu.
Na talerz wykładamy porcję makaronu, wlewamy rosół, posypujemy pietruszką, jeżeli macie ochotę to możecie jeszcze dodać marchewkę z rosołu w kawałku, albo pokrojoną w plasterki. Dla chorych dobrze byłoby też dodać kawałki ugotowanego mięsa z rosołu.
Prześlij komentarz