Walentynkowe serduszka
Deser walentynkowy to uczta smaku, zmysłu, pięknie wyglądający pachnący wanilią. Najlepiej serduszka.
Składniki
- 2 laski wanilii
- 15 dag masła
- 20 dag mąki
- cukier waniliowy
- 5 jajek
- 1 opakowanie sera mascarpone
- 4 łyżki limoncello
- 4 łyżki cukru pudru
- 100 g śmietany kremówki
- 2 łyżki żelatyny Prymat
Wykonanie
Do garnka wlewamy 250 ml wody następnie gotujemy z wanilią dodajemy
masło. Całość gotujemy do rozpuszczenia masła, wyjmujemy wanilię. Następnie
wsypujemy mąkę i całość energicznie mieszamy by masa się nie przypaliła, by nie
powstały grudki. Najlepiej to robić trzepaczką lub drewnianą łyżką. Gotujemy do
czasu powstania jednolitej, zwartej masy dosłownie chwilę. Ciasto odkładamy do
przestygnięcia. Wbijamy po jednym jajku i mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blachę z piekarnika wykładamy
papierem do pieczenia na który będziemy wyciskać serduszka przy pomocy szprycy.
Tak przygotowane serduszka pieczemy około 20 minut do zarumienia. Wyjmujemy
serduszka z piekarnika i studzimy. Zimne serduszka kroimy w poprzek, na dwie
połówki. Napełniamy kremem. ( możemy przygotować swój ulubiony krem ) Serduszka
posypujemy cukrem pudrem robimy dekoracje według uznania. Do miski wkładamy
serek mascarpone, likier i 3 łyżki cukru pudru mieszamy. Śmietanę ubijamy w
osobnej misce na sztywno dodajemy 2 łyżki cukru pudru żelatynę zalewamy zimną wodą po napęcznieniu dolewamy gorącej wody w celu rozpuszczenia przestudzoną wlewamy do śmietany , śmietanę mieszamy z serkiem, całość wkładamy do szprycy. Napełniamy kremem
serduszka. Składamy i posypujemy cukrem pudrem.
4 komentarze:
jakie prześliczne te serduszkowe ptysie :)
Piękne, aż słów brak :)
Dziękuję :)
Dziękuję :)
Prześlij komentarz