Walentynkowe serduszka




Deser walentynkowy to uczta smaku, zmysłu, pięknie wyglądający pachnący wanilią. Najlepiej serduszka.


Składniki

  • 2 laski wanilii
  • 15 dag masła
  • 20 dag mąki
  • cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie sera mascarpone
  • 4 łyżki limoncello
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki  żelatyny  Prymat

Wykonanie
Do garnka wlewamy 250 ml wody następnie gotujemy z wanilią dodajemy masło. Całość gotujemy do rozpuszczenia masła, wyjmujemy wanilię. Następnie wsypujemy mąkę i całość energicznie mieszamy by masa się nie przypaliła, by nie powstały grudki. Najlepiej to robić trzepaczką lub drewnianą łyżką. Gotujemy do czasu powstania jednolitej, zwartej masy dosłownie chwilę. Ciasto odkładamy do przestygnięcia. Wbijamy po jednym jajku i mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia na który będziemy wyciskać serduszka przy pomocy szprycy. Tak przygotowane serduszka pieczemy około 20 minut do zarumienia. Wyjmujemy serduszka z piekarnika i studzimy. Zimne serduszka kroimy w poprzek, na dwie połówki. Napełniamy kremem. ( możemy przygotować swój ulubiony krem ) Serduszka posypujemy cukrem pudrem robimy dekoracje według uznania. Do miski wkładamy serek mascarpone, likier i 3 łyżki cukru pudru mieszamy. Śmietanę ubijamy w osobnej misce na sztywno dodajemy 2 łyżki cukru pudru żelatynę zalewamy zimną   wodą po  napęcznieniu dolewamy gorącej wody w celu  rozpuszczenia przestudzoną wlewamy do  śmietany  , śmietanę mieszamy z serkiem, całość wkładamy do szprycy. Napełniamy kremem serduszka. Składamy i posypujemy cukrem pudrem.


Prześlij komentarz