Rosół z ziemniakami


Tradycją w wielu polskich domach jest to, że niedzielny obiad zaczyna się od rosołu. Cała rodzina zasiada wtedy przy stole, jest to chwila magiczna, gdy wszyscy mogą usiąść razem, często przybywając z daleka, na krótką chwilę i przed długą podróżą, bo od Poniedziałku trzeba być w pracy setki kilometrów od domu. Niedzielny obiad powinno się celebrować, wyłączywszy telewizor i telefony (jest to trudne, wiemy...) i choć przez tę chwilę pobyć tak naprawdę razem. Tradycją jest też to, że rosół jest z makaronem. A co jak ktoś nie przepada za kluskami? Dla nich jest właśnie nasza propozycja podania rosołu z ziemniakami, tak dla odmiany.

składniki
  • 1 wiejski  kurczak
  • 1 marchewka
  • 1  pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 kawałek pora
  • 1/2 cebuli
  • 1 kostka  rosołowa wołowa
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  •  1/2 kg  ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • lubczyk świeży lub suszony
Wykonanie
Kurczaka dokładnie oczyścić, opłukać pod  bieżącą wodą,zalać zimną wodą doprowadzić do wrzenia.Zdjąć z  ognia wyjąć  mięso  kurczaka  ponownie  umyć,wylać wodę z  garnka.  Mięso  ponownie włożyć do  garna zalać 3 litrami zimnej wody,zagotować i gotować  ok 15 minut. Marchewkę, pietruszkę,seler,por dokładnie oczyścić, umyć pokroić  na kawałki dodać do  garnka, następnie dodać  ząbki czosnku, ziele angielskie, lubczyk suszony  lub świeży, opieczoną cebulę i kilka ziaren pieprzu. Gotować  na wolnym ogniu około dwie   godziny. Pod  koniec gotowania dodać  rosołek doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie.
Na talerz ułożyć   ziemniaki wlać rosół,  całość dekorujemy posiekaną  natką  pietruszki i pokrojoną marchewką z rosołu. Doprawić pieprzem do smaku.

Smacznego :)



Prześlij komentarz