Świeżonka z kaszą




Świeżonka to danie, które jest przyrządzane podczas tzw. "świniobicia". Tradycyjnie nie ma "świniobicia" bez świeżonki taka już rodzinna tradycja. Jest to danie jednogarnkowe.

 

Do przygotowania świeźonki potrzebujemy

  • 20 dag słoniny
  • 50dag boczku surowego
  • 50dag   szynki
  • 50  wątróbki
  • 60 dag cebuli
  • 1 łyżeczka pieprzu  czarnego  
  • 1 łyżeczka soli  
  • 1 łyżeczka papryki 
  • 2 łyżki majeranku  
  • 5 liści  laurowych  
  • 6 ziaren ziela angielskiego  
  • 1 szkl gorącej wody


Wykonanie
Słoninę kroimy w drobną kostkę, którą podsmażamy na patelni. Następnie boczek kroimy na kawałki 2cmx3 cmx1 cm i dodajemy do podsmażonej słoniny. Na takie same kawałki kroimy szynkę również dodajemy do pozostałych składników. Całość podsmażamy około 15-20 minut.
Obieramy cebulę kroimy w piórka dodajemy do poduszonego mięsa. Całość zalewamy szklanką gorącej wody, dodajemy przyprawy. Można dodać mniej lub więcej w zależności jakie potrawy lubimy. Swieżonka smakuje kiedy jest pikantna. Dusimy około 60 minut na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy pokrojoną w drobne plastry wątróbkę i jeszcze dusimy około 15-20 minut
Swieżonkę możemy podawać z chlebem i kiszonym ogórkiem.
Oglądając „Kuchenne rewolucje” widziałam jak świeżonkę podano z kaszą i ziemniakami. Pomyślałam ze warto wypróbować, ale zabrakło mi trochę odwagi na kaszę i ziemniaki. Była tylko z kaszą i ogórkiem. Była pyszna.
Prześlij komentarz