Mazurek na waflach


Przepis pochodzi z kwietniowej "Super linii".
składniki na mazurek
  • 2 kwadratowe wafle
  • 4 jajka
  • 15 dag drobnego cukru
  • 5dag  mąki pszennej
  • 5 dag zmielonych orzechów włoskich BackMit
  • łyżka wody
  • kilka kropli olejku rumowego
  • szczypta proszku do pieczenia
Polewa
  • 10 dag masła roślinnego
  • 10dag cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • truskawki
  • winogron zielony
  • motylki Dr Oetkera
Wykonanie
Wszystkie składniki polewy wkładamy do garnka następnie podgrzewamy mieszając aż powstanie gładka masa.
 

Wafle układamy na płaskiej blaszce. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy wodę. Z białek ubijamy sztywną pianę, następnie wykładamy na  żółtka. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olejek. Delikatnie mieszamy. Ciasto rozkładamy na waflach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni pieczemy na rumiano. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Polewamy polewa i robimy dekoracje z owoców i co tam jeszcze Wam wpadnie w ręce. :)
Prześlij komentarz