Spaghetti z mięsnymi pulpecikami


Składniki:
  • mięso drobiowe mielone  300g
  • suszone pomidory, pokrojone drobno 100 g
  • musztarda Dijon 1 łyżeczka
  • 1 jajo
  • oliwa z oliwek 100 ml
  • biały pieprz: do smaku
  • sól: do smaku
  • świeże pomidory 4 szt. 
  • cebula, 1 szt. 
  • czosnek 3 ząbki, 
  • świeża bazylia, drobno pokrojona 20g
  • makaron spaghetti 300g
  • ser żółty twardy 50g
  • masło 70g
Wykonanie
Do miski wkładamy mięso mielone, suszone pomidory,świeżą posiekaną bazylię, łyżkę musztardy,jajko wszystko dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Robimy nie duże kulki. Na patelni rozgrzewamy olej następnie kładziemy pulpety i obsmażamy z każdej strony.
Pomidory sparzyć, obrać i drobno pokroić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Czosnek drobno posiekać.
.Przesmażone pulpety wykładamy na talerz.
Sos: Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek,  pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy całość, aż czosnek i cebula się zeszklą. pomidory, całość doprawiamy  solą i pieprzem . Mieszamy. Dodajemy odrobinę wody.  Chwilę gotowujemy. 
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając odrobinę oliwy do wody. Zagęszczamy sos. Gotujemy. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszamy. Do sosu wkładamy pulpety. Całość posypujemy posiekaną bazylią i zostawiamy na mniej więcej 3 minuty. 
Odcedzamy makaron, ponownie przekładamy do garnka, doprawiamy odrobiną
oliwy z oliwek. Do makaronu dodajemy około 40 g startego sera, mieszamy. Porcje makaronu wykładamy na talerze, na jedną porcję makaronu
nakładamy około 4-5 pulpetów. Całość polewamy sosem i przystrajamy listkami
bazylii. Danie posypujemy pozostałym serem.
Prześlij komentarz