poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Fondue malinowe z piersią z kurczaka w tymianku

Większość z nas zna tradycyjne fondue z sera, czekolady. W sobotę kupiłam koszyczek malin pomyłam sobie zrobię eksperyment fondue owocowe z piersią kurczaka,. A dlaczego ze słodyczy lubię mięso:) Możecie też zrobić fondue owocowo na słodko bądź wytrawnie z dowolnymi dodatkami.
Celowo nie podałam ilości  przypraw ponieważ każdy z nas lubi inny smak.Na początek proponuję dodać mniej,spróbować  .....Fondue wyszło pyszne,rewelacyjne idealnie pasuję do drobiu. Kto zrobi raz na pewno powtórzy. A jak Wam zostanie możecie użyć do sałatki w formie dipu.


składniki
  • 50dag świeżych malin lub mrożonych
  • 250 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 25 ml octu winnego czerwonego
  • 25 ml oleju rzepakowego lub z oliwy z oliwek
  • 3 łyżki miodu
  • sól,pieprz,czosnek mielony do smaku
  • 1 pierś z kurczaka
  • świeży tymianek
  • sól,pieprz,czosnek mielony do smaku
 wykonanie
 Pierś z kurczaka dokładnie myjemy,kroimy na kawałki wielkości około 2cmx2cm. Do miseczki wkładamy pokrojoną pierś z kurczaka,posypujemy solą,pieprzem,czosnkiem i świeżym tymiankiem.Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Na patelni grillowej smażymy kawałki piersi następnie przekładamy do miseczki.

Do rondla wkładamy umyte maliny,wlewamy wino,miód i na wolnym ogniu gotujemy do redukcji. Zdejmujemy z ognia.Maliny z sosem dokładnie miksujemy blenderem. dodajemy ocet, olej dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i czosnkiem.Przelewamy do  miseczki z fondue podajemy z grillowaną piersią kurczaka w tymianku. 
Prześlij komentarz