Pierś z kurczaka nadziewana pesto z bazylii podawana z puree selerowym z sosem czekoladowym

Od jakiegoś czasu zastanawiałam się co warto zmienić na blogu ,nad czym warto popracować? Po długich przemyśleniach nadszedł czas na zmiany, które będą widoczne z każdym dniem. Niech pozostaną tajemnicą,zapewniam Was będzie tajemniczo,ciekawie,miło,sympatycznie.To wszystko dzięki Wam kochani za co z serca Wam dziękuję. Zaglądajcie, komentujcie, zapraszajcie znajomych:) Ja ze swojej strony obiecuję, że będzie ciepło i rodzinnie,pysznie zdrowo,dietetycznie i kalorycznie :)
Dziś przygotowałam dla Was pyszną pierś z kurczaka nadziewaną pesto z bazylii podawaną z puree selerowym z sosem czekoladowym.Zapewne, niektórzy pomyślą, co to jest połączenie mięsa i czekolady,delikatnie mówiąc nie jest zbyt dobre. Otóż nie,myślę ze jest to mega fajne połączenie,dla mnie był to eksperyment, który wypadł bardzo dobrze.Pierś wyszła bardzo soczysta, pyszna w smaku z pesto bazyliowym,ziemniaki zastąpiłam selerem, który lepiej się komponował i jest bardziej zdrowy. A sos czekoladowy uzupełniał całość dania.Do przygotowania sosu wykorzystałam wino Celebro z którym podałam danie.

Składniki
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól,pieprz  Kamis do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • masło klarowne 
  • olej rzepakowy Rapso do smażenia
  • 3 łyżeczki pesto z bazylii
  •   paseczki czerwonej papryki

puree z selera


  • 3średniej wielkości selery 
  • 1 łyżka masła 
  • 50 ml mleka
  • sól  Kamis do smaku
  • ,pieprz  Kamis  do smaku.
  • galka muszkatowa  do smaku 

sos czekoladowy


  • 1 szalotka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego Rapso 
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu  Kamis
  • 1 gałązka tymianku Kamis
  • 1/2 łyżeczki bazylii  Kamis
  • 1 liść  laurowy Kamis
  • 1 łyżeczka octu winnego 
  • 200ml bulionu z kurczaka
  • 10 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka miodu Anielskie przysmaki 
  •  150ml wina czerwonego Celebro


wykonanie 
Pierś z kurczaka 
Pierś z kurczaka dokładnie myję osuszam,delikatnie rozbijam uważając, by nie poprzecinać delikatnego mięsa.Rozbity płat piersi z kurczaka posypuję solą,pieprzem, drobno siekanym czosnkiem,następnie płat smaruję pesto z bazylii,na środku kładę paseczek papryki.Pierś zwijam w rulon,spinam wykałaczką.Na patelnię wlewam olej rzepakowy obsmażam następnie,wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  by doszła

puree z selera 
.Upieczone selery obieram ze skórki, następnie wkłada do wysokiego naczynia, dodaję masło, mleko następnie blenderem ucieram na puszystą masę,doprawiam do smaku  przyprawami.

sos czekoladowy
Do garnka wlewam wino,gotuję do czasu aż zredukuje się o połowę.Na patelnię wlewam olej,gdzie będę smażyć drobno pokrojoną szalotkę,dodaję miód,przyprawy tymianek,bazylię,pieprz,miód.gotuję 1-2 minuty dodaję ocet następnie wino,bulion,gotuję  kilka minut,następnie zdejmuję z ognia. Całość miksuje blenderem na jednolitą masę doprawiam solą i pieprzem do smaku,na koniec dodaję pokruszoną czekoladę. 



Podanie
Przez środek talerza robię pasek pędzlem z sosu z czekolady na, który wykładam puree z selera obok układam pokrojoną pierś z kurczaka robię dekoracje z bazylii i innych dodatków.
Smacznego !!!!
Prześlij komentarz