Zupa z pieczonych buraków i malin

 Powoli  zbliżamy się do końca  relacji o warsztatach smaki lata. Maliny jeszcze n a straganach można kupić, o tej porze roku są bardzo słodkie.A jak do nich dołożymy pieczone buraki to wyjdzie nam pyszna zupa z pieczonych buraków i malin. Idealna na letni obiad. Jest pyszna aromatyczna, ma piękny kolor.
 


składniki 
  • 8 średniej wielkości buraków
  • 400g mrożonych lub świeżych plus
  • 200g świeżych do podania 
  • ok 10 listków świeżej
    mięty 
  • 400g jogurtu greckiego
  • świeży sok z pomarańczy 
  • miód,sól,czarny pieprz do smaku.

Wykonanie 
Buraki oczyścić i zawinąć szczelnie w folię. Piec piekarniku,nagrzanym do 200stopni przez 60-90 minut-są gotowe,gdy widelce miękko wchodzi do środka. Upieczone buraki wyjąć,ostudzić i obrać ze skórki. Zmiksować w blenderze, dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji.Schłodzić w lodówce,podawać udekorowaną kleksem jogurtu i świeżymi malinami. Można skropić miodem i udekorować listkami mięty.
Miód  zawsze świeży w dobrej cenie możecie kupić w tu
Prześlij komentarz