Tatar ze śledzia podawany z rukolą i warzywami.


 Ryba jest nie doceniona w naszym menu, na niektórych stołach nie gości zbyt często. Przyczyn może być wiele, postaramy się to zmienić, pisząc jak ważne ryby są w naszej diecie, jak bardzo są zdrowe i oczywiście strona techniczna przepisy. Dziś przygotowałam tara ze śledzia. podawany z ogórkiem kiszonym, czerwoną papryką i cebulą czerwoną. podawany z jakiem na twardo i świeżymi ziołami. Oliwa z oliwek dodała rybie delikatności, warzywa dopełniły całości.
 Przepis pochodzi ze strony Max Kuchnie klik


Składniki 
  • 4 filety śledziowe
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 cebula czerwona
  • 3 ogórki kiszone
  • rukola
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • 4 jajka na twardo
  • Sól, pieprz do smaku
Wykonanie

Oczyszczone filety śledziowe dokładnie myjemy osuszamy, następnie kroimy w drobną kostkę. Pokrojone śledzie wkładamy do miski. Cebulę białą kroimy w podobną kosteczkę jak śledzie, dodajemy do śledzi dokładnie mieszamy. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, Doprawiamy do smaku pieprzem, solą
Paprykę rozkroić na pół, oczyścić z nasion i białych włókien, skórki pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę.
Śledzie wymieszać ogórkami, wymieszać.
Z masy warzywno-śledziowej, uformować (nie)wielkie porcje.
Podanie
Na talerzu formujemy niewielki dowolny kształt, dekorujemy jajkiem na twardo, rukolą cebulką czerwoną, świeżymi ziołami

Prześlij komentarz