Tatar ze śledzia podawany z rukolą i warzywami.
Ryba jest nie doceniona w naszym
menu, na niektórych stołach nie gości zbyt często. Przyczyn może być wiele, postaramy
się to zmienić, pisząc jak ważne ryby są w naszej diecie, jak bardzo są zdrowe
i oczywiście strona techniczna przepisy. Dziś przygotowałam tara ze śledzia. podawany
z ogórkiem kiszonym, czerwoną papryką i cebulą czerwoną. podawany z jakiem na
twardo i świeżymi ziołami. Oliwa z oliwek dodała rybie delikatności, warzywa
dopełniły całości.
Przepis pochodzi ze strony Max Kuchnie klik
Przepis pochodzi ze strony Max Kuchnie klik
Składniki
- 4 filety śledziowe
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 cebula czerwona
- 3 ogórki kiszone
- rukola
- cytryna
- oliwa z oliwek
- 4 jajka na twardo
- Sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Oczyszczone
filety śledziowe dokładnie myjemy osuszamy, następnie kroimy w drobną kostkę.
Pokrojone śledzie wkładamy do miski. Cebulę białą kroimy w podobną kosteczkę
jak śledzie, dodajemy do śledzi dokładnie mieszamy. Całość skrapiamy oliwą z oliwek,
sokiem z cytryny, Doprawiamy do smaku pieprzem, solą
Paprykę
rozkroić na pół, oczyścić z nasion i białych włókien, skórki pokroić w drobną
kostkę.
Cebulę i
ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę.
Śledzie
wymieszać ogórkami, wymieszać.
Z masy
warzywno-śledziowej, uformować (nie)wielkie porcje.
Podanie
Na talerzu formujemy
niewielki dowolny kształt, dekorujemy jajkiem na twardo, rukolą cebulką czerwoną,
świeżymi ziołami
3 komentarze:
Pięknie podana przekąska :)
Bardzo dziękuję pozdrawiam:)
Ja znów mam pytanie.Czy śledzie wcześniej moczysz? Mniemam,że tak.Ale jeśli ktoś jest początkujący w kuchni to niekoniecznie musi to wiedzieć.
Prześlij komentarz