Romantyczne śniadanie dla dwojga ze zdrowym olejem rzepakowym

 W dzisiejszych zabieganych czasach zapominamy jak ważne jest śniadanie.Czasami jemy je w biegu,a zdarza się też ze zapominamy o nim.
W miarę możliwości staram się zdrowo odżywiać.W okresie jesienno zimowym zawsze na stole pojawia się świeży sok z cytrusów,który rewelacyjne uodparnia organizm. Nie straszne są bakterie i wirusy.,pomyślałam przygotuję romantyczne zdrowe  śniadanie dla dwojga
.Zdrowe śniadanie powinno nam pokryć około 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego.Do przygotowania śniadania wykorzystałam wszystkie składniki jakie powinny znaleźć się w naszej diecie.Jednym z nich jest olej rzepakowy.Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 dlatego od dawna gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom cholesterolu we krwi,zawiera przeciwutleniacze . Nasze śniadanie jest zdrowe,pożywne i na słodko.Nasza druga połówka będzie zachwycona.

składniki:
  • 250g mąki owsianej .
  • 50 g otrąb owsianych.
  •  50g cukier  brązowy 
  •  1  szczypta soli 
  • 3 jajka
  • 3yżki oleju rzepakowego
  •  1 szklanka mleka 
  •  100 ml soku jabłkowego Tymbark
  •  2 łyżki masło do smarowania
  •  3 jabłka jabłka 
  • 2 gruszki 
  • sok z cytryny
  • 100 ml soku jabłkowego Tymbark 
  • cynamon
  • 2 łyżki masło 
  • cukier puder do dekoracji
  •  1szkl orzechów włoskich
  • 3 łyżki  miodu  



Wykonanie:
Do miski wkładamy otręby,przesianą mąkę,dodajemy cukier,sól mieszamy suche składniki. Dodajemy jajka,następnie stale mieszając wlewamy mleko,sok Tymbark i olej rzepakowy
 Kiedy ciasto będzie gładkie odstawiamy je na 1 godzinę do spęcznienia.

 Patelnie smarujemy olejem i wlewamy na nią porcje ciasta wykonując przy tym okrężne ruchy patelnią aby ciasto zostało równomiernie rozprowadzone,naleśniki smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty a następnie odwracamy rzucamy na drugą stronę.Tak by naleśnik zawsze wylądował na patelni a nie na podłodze :)
Jabłka i gruszki obrać pokroić w kosteczkę skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.Na patelni rozgrzewamy masło wkładamy  jabłka,gruszki orzechy,wlewamy sok jabłkowy dodajemy miód,cynamon.Dusimy do redukcji.
Naleśniki wypełniamy musem jabłkowym składamy w sakiewki,przekładamy  do naczynia żaroodpornego skrapiamy masłem zapiekamy w piekarniku, posypujemy orzechami i cukrem pudrem i polewamy sosem klonowym.
Prześlij komentarz