Romantyczne śniadanie dla dwojga ze zdrowym olejem rzepakowym
W dzisiejszych zabieganych czasach zapominamy jak ważne jest śniadanie.Czasami jemy je w biegu,a zdarza się też ze zapominamy o nim.
W miarę możliwości staram się zdrowo odżywiać.W okresie jesienno zimowym zawsze na stole pojawia się świeży sok z cytrusów,który rewelacyjne uodparnia organizm. Nie straszne są bakterie i wirusy.,pomyślałam przygotuję romantyczne zdrowe śniadanie dla dwojga
.Zdrowe śniadanie powinno nam pokryć około 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego.Do przygotowania śniadania wykorzystałam wszystkie składniki jakie powinny znaleźć się w naszej diecie.Jednym z nich jest olej rzepakowy.Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 dlatego od dawna
gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom
cholesterolu we krwi,zawiera przeciwutleniacze . Nasze śniadanie jest zdrowe,pożywne i na słodko.Nasza druga połówka będzie zachwycona.
składniki:
Kiedy ciasto będzie gładkie odstawiamy je na 1 godzinę do spęcznienia.
Patelnie smarujemy olejem i wlewamy na nią porcje ciasta wykonując przy tym okrężne ruchy patelnią aby ciasto zostało równomiernie rozprowadzone,naleśniki smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty a następnie odwracamy rzucamy na drugą stronę.Tak by naleśnik zawsze wylądował na patelni a nie na podłodze :)
Jabłka i gruszki obrać pokroić w kosteczkę skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.Na patelni rozgrzewamy masło wkładamy jabłka,gruszki orzechy,wlewamy sok jabłkowy dodajemy miód,cynamon.Dusimy do redukcji.
Naleśniki wypełniamy musem jabłkowym składamy w sakiewki,przekładamy do naczynia żaroodpornego skrapiamy masłem zapiekamy w piekarniku, posypujemy orzechami i cukrem pudrem i polewamy sosem klonowym.
W miarę możliwości staram się zdrowo odżywiać.W okresie jesienno zimowym zawsze na stole pojawia się świeży sok z cytrusów,który rewelacyjne uodparnia organizm. Nie straszne są bakterie i wirusy.,pomyślałam przygotuję romantyczne zdrowe śniadanie dla dwojga
składniki:
- 250g mąki owsianej .
- 50 g otrąb owsianych.
- 50g cukier brązowy
- 1 szczypta soli
- 3 jajka
- 3yżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mleka
- 100 ml soku jabłkowego Tymbark
- 2 łyżki masło do smarowania
- 3 jabłka jabłka
- 2 gruszki
- sok z cytryny
- 100 ml soku jabłkowego Tymbark
- cynamon
- 2 łyżki masło
- cukier puder do dekoracji
- 1szkl orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
Wykonanie:
Do miski wkładamy otręby,przesianą mąkę,dodajemy cukier,sól mieszamy suche składniki. Dodajemy jajka,następnie stale mieszając wlewamy mleko,sok Tymbark i olej rzepakowy Kiedy ciasto będzie gładkie odstawiamy je na 1 godzinę do spęcznienia.
Patelnie smarujemy olejem i wlewamy na nią porcje ciasta wykonując przy tym okrężne ruchy patelnią aby ciasto zostało równomiernie rozprowadzone,naleśniki smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty a następnie odwracamy rzucamy na drugą stronę.Tak by naleśnik zawsze wylądował na patelni a nie na podłodze :)
Jabłka i gruszki obrać pokroić w kosteczkę skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.Na patelni rozgrzewamy masło wkładamy jabłka,gruszki orzechy,wlewamy sok jabłkowy dodajemy miód,cynamon.Dusimy do redukcji.
10 komentarzy:
Cudowne! Nie wiedziałabym, z której strony zacząć ;-)
Jaka wspaniała aranżacja!
Dziękuje cieszę się ze się podoba :)Pozdrawiam :)
Dziękuje, Kasiu Twoje danie są bardzo ładne i zdrowe;)Pozdrawiam:)
wygląda smacznie:)
Mariola, wygląda super :) Czy ja mogę do Ciebie wpaść na takie śniadanko? :D
pewnie zapraszam serdecznie :)
Wygląda fantastycznie *_*
dziękuję mam dobrą nauczycielkę,która wiele cierpliwości:) Pozdrawiam cieplutko:)
Faktycznie romantyczne.
Prześlij komentarz